NOS NieuwsAangepast

Google-topman in Noord-Korea

Eric Schmidt, de topman van Google, is in Noord-Korea aangekomen. Hij brengt samen met de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Bill Richardson een bezoek aan de politieke leiders van het land. Beiden benadrukken dat het om een privébezoek gaat.

Schmidt wil met eigen ogen zien hoe de Noord-Koreaanse economie en de sociale media ervoor staan, zeggen medewerkers. In Noord-Korea is weinig toegang tot internet. De meeste inwoners beschikken slechts over een landelijk Intranet, dat Kwangmyong heet.

Toerist Bae

Schmidts reisgenoot, Bill Richardson, is al meerdere keren naar het communistische land afgereisd. Hij noemt de trip een 'humanitaire missie'. Richardson hoopt de Koreaans-Amerikaanse toerist Bae vrij te krijgen. De man zit al wekenlang vast in de gevangenis.

Schmidt en Richardson zullen in Noord-Korea ook spreken met economisch deskundigen, hoge militairen en medewerkers van universiteiten.

Felle kritiek

De Amerikaanse regering is niet blij met het bezoek van Schmidt en Richardson aan Noord-Korea. De raketlancering door Noord-Korea een paar weken geleden, leidde tot felle kritiek van de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil liever dat de reis op een ander moment wordt gemaakt.

Kim Jong-un zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij meer de nadruk wil leggen op het ontwikkelen van technologieën. Hiermee hoopt hij de economie van het land te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl