NOS NieuwsAangepast

Einde werkkampen China in zicht

Het lijkt erop dat China nog dit jaar een einde wil maken aan het systeem van werkkampen, waarin verdachten zonder proces te werk kunnen worden gesteld. Hoge functionarissen hebben hierover mededelingen gedaan, maar die werden even later door de Chinese censuur weer ingetrokken.

Het systeem houdt in dat Chinezen door de plaatselijke politie, zonder dat er een rechter aan te pas komt, voor enkele jaren naar een werkkamp kunnen worden gestuurd. Officieel heet dat 'heropvoeding door arbeid'.

Hoe zo'n kamp er precies uitziet, is onduidelijk. De Chinese overheid laat beelden zien van fabrieken met keurige slaapzalen, maar er zijn ook verhalen over zware arbeid op het land.

Veiligheidschef

Op een besloten conferentie heeft de hoogste veiligheidschef van de Chinese regering, Meng Jianzhu, gezegd dat het systeem dit jaar wordt beëindigd.

Staatsmedia brachten het nieuws naar buiten, maar een paar minuten later werden de berichten weer ingetrokken of afgezwakt. Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, worden berichten erover geblokkeerd.

Officieel wordt er nu gesproken van "het stimuleren van hervorming van het systeem" en er wordt benadrukt dat het Chinese volkscongres in maart er nog mee moet instemmen.

Diefstal of prostitutie

Het omstreden werksysteem bestaat sinds de jaren 50 en is bedoeld voor mensen die kleinere overtredingen hebben begaan, zoals diefstal of prostitutie. In de praktijk gaan ook veel dissidenten en leden van verboden religieuze groeperingen er naartoe.

Ook een jongen die een politieke cartoon had doorgestuurd op internet kwam in een werkkamp terecht. Een moeder die protesteerde tegen de lage straffen voor de verkrachters van haar dochter, kreeg anderhalf jaar 'heropvoeding'. Zij kwam vrij toen haar advocaat beroep aantekende.

Er zouden honderden kampen in heel China zijn, waar mogelijk zo'n 300.000 mensen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl