Capgemini vraagt loonoffer ouderen

 »
   

De Nederlandse tak van automatiseerder Capgemini vraagt dure werknemers vanaf deze maand structureel salaris in te leveren. Het raakt zo'n 400 vooral oudere werknemers. Sommigen krijgen te maken met een salarisverlies van meer dan 10 procent.

Bestuurder Jeroen Versteeg vindt dat er een "mismatch is tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen" en dat er "scheefgroei" is tussen de salarissen van oudere werknemers en van starters op de arbeidsmarkt. Volgens hem is het belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf dat er ingegrepen wordt. De centrale ondernemingsraad is met de salarisverlaging akkoord gegaan.

De salarisverlaging is juridisch niet afdwingbaar. Maar volgens Versteeg is het alternatief een nieuwe reorganisatie, waarbij veel banen verdwijnen.

India

Het inperken van de personeelskosten in de IT-sector is urgenter dan elders, stelt Versteeg. De salarissen stegen rond 2006 sterk, waarna de bedrijfsomzetten sinds 2008 met tientallen procenten afnamen.

Ook zijn de uurtarieven ingestort doordat veel werk is uitbesteed naar India. Voor sommige specialismen liggen de uurtarieven 40 tot 50 procent lager dan vier jaar geleden. Ze zitten rond de 40 euro, en dat is minder dan de gemiddelde loodgieter verdient.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Kerstens (PvdA): maatregel 'vluggertje' over rug van oudere werknemer ICT-bedrijf Capgemini gaat aan te dure werknemers vragen vrijwillig geld in te leveren. Op deze manier zou een nieuwe ontslagronde... kunnen worden voorkomen. U hoort John Kerstens van de PvdA, oud-voorzitter van FNV Bouw en Steven van Weyenberg van D66.
  • 'Een goede directeur moet op de zeepkist gaan staan' De vakbonden reageren verontwaardigd tot woest op het nieuws van Capgemini om te dure werknemers minder loon te gaan betalen. U... hoort Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar employability aan de Universiteit van Amsterdam.
  • 'We zijn gewend om erop vooruit te gaan, achteruit heeft consequenties' Capgemini wil solidairiteit van 'te dure werknemers'. De directie wil op deze manier een nieuwe ontslagronde voorkomen. Medewerkers... van het bedrijf reageren genuanceerd op het voorstel, maar hoe reageren medewerkers van andere bedrijven? U hoort verslaggever Martijn Bink tijdens lunchtijd op het Utrechtse bedrijventrein Papendorp.
  • Medewerker: als het niet kan, dan kan het niet ICT-bedrijf Capgemini gaat aan te dure werknemers vragen vrijwillig geld in te leveren. Op deze manier zou een nieuwe ontslagronde... kunnen worden voorkomen. De werknemers van het IT-bedrijf hebben weinig behoefte om op de plannen van de directie te reageren, merkt verslaggever Martijn Bink.
  • 'Je kunt de lonen niet zomaar aanpassen' Het automatiseringsbedrijf Cap Gemini Nederland wil de scheefgroei in salarissen aanpakken. Om de vanzelfsprekendheid te doorbreken... dat oudere werknemers altijd meer salaris moeten krijgen of dat de salarissen te hoog zijn in verhouding tot wat ze doen en kunnen. Het bedrijf doet ook een beroep op de solidariteit van werknemers met een hoger salaris. Of die wat van hun salaris willen inleveren om zo in de nabije toekomst ontslagen te voorkomen. Ronald Beltzer, arbeidsjurist en hoogleraar arbeid en onderneming aan de UvA.
  • 'Het is een proefballonnetje van het bedrijf' Het automatiseringsbedrijf Cap Gemini Nederland wil de scheefgroei in salarissen aanpakken. Om de vanzelfsprekendheid te doorbreken... dat oudere werknemers altijd meer salaris moeten krijgen of dat de salarissen te hoog zijn in verhouding tot wat ze doen en kunnen. Het bedrijf doet ook een beroep op de solidariteit van werknemers met een hoger salaris. Of die wat van hun salaris willen inleveren om zo in de nabije toekomst ontslagen te voorkomen.
  • 'We willen de scheefgroei aanpakken' Het automatiseringsbedrijf Cap Gemini Nederland wil een beroep doen op de solidariteit van werknemers met een hoger salaris. Of die... wat van hun salaris willen inleveren om zo in de nabije toekomst ontslagen te voorkomen.

Video en Audio

Meer video en audio