NOS NieuwsAangepast

'Getuigenis in zaak Zorreguieta'

Een Argentijnse oud-medewerker wil getuigen in een eventuele strafzaak tegen Jorge Zorreguieta. De man zei in KRO Brandpunt dat hij getuige was van systematische zuiveringen op het landbouwinstituut INTA. De vader van prinses Máxima was als staatssecretaris en minister verantwoordelijk voor INTA tijdens de militaire junta in Argentinië.

Zorreguieta heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van verdwijningen. De oud-medewerker, Roque Giagnone, zegt dat het kantoor op een dag werd omsingeld door het leger en dat iedereen een voor een naar buiten moest komen. "Toen het leger ons naast elkaar opstelde, wist niemand wat er gebeurde. Het leger kwam met een lijst. Degene die erop stond bleef, de rest mocht gaan."

De oud-medewerker vertelt verder in de uitzending dat hij er getuige van was hoe een collega werd meegenomen door twee bewapende militairen. Daarna zou er nooit meer iets van hem zijn vernomen.

Aangifte

Afgelopen woensdag werd bekend dat een overlevende en nabestaanden van slachtoffers van de junta aangifte hebben gedaan tegen Zorreguieta, omdat er nieuw bewijs tegen hem zou zijn. Dat bewijs zou dus onder andere bestaan uit het verhaal van deze oud-INTA-medewerker. De nabestaanden hopen ook dat uit nog vrij te geven INTA-archieven duidelijk wordt dat Zorreguieta van de verdwijningen moet hebben geweten.

Een onderzoeksrechter in Argentinië bekijkt nu of er een rechtszaak komt. Dit kan nog maanden duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl