NOS NieuwsAangepast

'Jansen Steur deed toch ingrepen'

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft in de kliniek in Heilbronn toch enkele medische ingrepen bij patiënten gedaan, meldt de Heilbronner Stimme.

De krant baseert zich op uitlatingen van een 33-jarige ex-patiënt die zich bij de krant gemeld heeft. Gisteren zei het ziekenhuis in een verklaring dat Jansen Steurals assistent-arts geen ingrepen (.pdf) deed bij patiënten.

Complicaties

Het gaat niet om een operatieve ingreep, maar om een lumbaalpunctie. Dat is een ruggenprik waarbij ruggenmergvloeistof wordt afgenomen voor verdere diagnose en onderzoek. De vrouw die door Jansen Steur behandeld is, zegt dat bij de ingreep complicaties zijn opgetreden. Volgens de krant leed ze aan een zogenoemd postpunctiesyndroom.

Navraag van de NOS bij Duitse en Nederlandse artsen leert dat dit geen ongebruikelijke ingreep is van een assistent-arts. In Duitsland wordt dit soort ingrepen geregeld door assistenten uitgevoerd. Wel moet er tijdens deze ingrepen altijd een hogere arts (Oberarzt of Stationsarzt) op de afdeling aanwezig zijn.

Jonge vrouwen

Volgens directeur Jendges van de kliniek in Heilbronn komt dit postpunctiesyndroom in 3 tot 10 procent van de gevallen voor. Bij jonge vrouwen zelfs vaker.

Het is niet zomaar vast te stellen dat dit syndroom door toedoen van Jansen Steur is ontstaan, aldus de kliniek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl