China stapt over op digitale grotten
Grotten bekijken - New Style in China. Daar kan je in plaats van een donkere, natte en krappe grot ook gewoon kiezen voor een digitale versie. En dan zie je een stuk meer van de pronkstukken, terwijl je de echte grot niet beschadigt.
Cave 220 is onderdeel van de Mogao grotten in China. Wetenschappers van het Applied Laboratory for Interactive Visualisation and Embodiment hebben de virtuele omgeving gemaakt met allerlei nieuwe technologieën. "Je kan in de digitale grot veel meer zien dan in de echte grot", zegt Jeffrey Shaw, het hoofd van het Alive, tegen de BBC. Veel experts zijn het daar mee eens. Ze vinden de digitale variant mooier en toegankelijker.
De digitale grot is niet zonder reden gemaakt. "De grotten worden bedreigd door de natuurlijke omgeving en alle bezoekers", zegt Shaw. Al die toeristen beschadigen de grot en daar bestaat volgens Shaw maar één echte oplossing voor: "De beste manier om de grotten te beschermen is om ze volledig af te sluiten".
De Dunhuang Academy is verantwoordelijk voor de bescherming van 492 grotten. Zij maken op dit moment meer digitale varianten van een aantal grotten. Toch hoeven bezoekers niet bang te zijn dat ze alleen een digitale replica van de grot zien. Na de digitale ervaring mogen ze alsnog de echte grot in, maar wel kort.
Door: Maarten