NOS NieuwsAangepast

Assad geeft niet toe aan rebellen

Een strijdlustige Syrische president Assad heeft gezegd dat zijn land te gronde wordt gericht door "misdadige" buitenlandse opstandelingen.

In een toespraak in Damascus, die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden, kondigde hij een vredesconferentie aan. Maar daaraan mogen alleen Syriërs deelnemen die vreedzaam oppositie hebben gevoerd.

Assad kwam met een lange lijst van eisen waaraan de opstandelingen moeten voldoen voordat er met hen gepraat kan worden over hervormingen. "De marionetten van het Westen moeten het land uit en de Syrische opstandelingen moeten hun wapens neerleggen. Als die het beste met Syrië voor hebben, kan een dialoog beginnen", zei hij.

Strijd staken

Volgens de Syrische president is er op dit moment een ongekende oorlog aan de gang, omdat het buitenland de opstandelingen van wapens en geld voorziet. Vrouwen en kinderen lijden daaronder, zei hij. Volgens hem gaan de opstandelingen zelfs zo ver dat ze de graanvoorraden plunderen, waardoor gebrek aan voedsel ontstaat.

Assad wil dat het Westen ophoudt de opstandelingen te steunen, dat alle buitenlanders onmiddellijk het land verlaten en dat de andere rebellen de strijd staken. Alleen dan is hij bereid te praten over hervormingen in het land, die opgenomen zouden moeten worden in een nieuwe grondwet.

Concessie

Het Syrische volk mag over die nieuwe grondwet stemmen, kondigde Assad aan. "Daarna kunnen er verkiezingen worden gehouden, gevolgd door de wederopbouw van Syrië."

Eerder vanochtend werd uit Damascus gemeld dat president Assad voor het eerst met concessies zou komen. Hij zou de macht willen delen en voor 2014 nieuwe verkiezingen willen uitschrijven waaraan hij zelf zou meedoen.

De Syrische leider werd tijdens zijn toespraak, de eerste sinds november, geregeld onderbroken door luid applaus. Na afloop werd hij bijna onder de voet gelopen door enthousiaste partijgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl