Turkije schrapt titels van zwarte lijst

Boeken van onder anderen Marx mogen weer verkocht worden»
Boeken van onder anderen Marx mogen weer verkocht worden AFP

De Turkse regering-Erdogan heeft honderden titels geschrapt van een zwarte lijst van boeken, kranten en tijdschriften. Vanaf vandaag mogen Turken in eigen land weer boeken kopen van onder anderen Marx, Lenin en de Amerikaanse auteur John Steinbeck.

In totaal zijn 450 titels van de zwarte lijst afgehaald. Op die lijst staan werken van auteurs die beschouwd worden als vijanden van de Turkse staat. In totaal zijn nu nog zo'n 5000 publicaties verboden in Turkije.

Het vrijgeven van de honderden titels moet worden gezien als een boodschap aan de Europese Unie dat Turkije serieus bezig is met democratische hervormingen, zegt NOS-correspondent Bram Vermeulen.

Symboolpolitiek

Turkse uitgevers betitelen het gebaar van premier Erdogan als symboolpolitiek. Veel werken op de zwarte lijst zijn gewoon te koop in Turkse boekwinkels.

Het verbod wordt vooral gehandhaafd als het de autoriteiten goed uitkomt, aldus Vermeulen. Als bijvoorbeeld een verdachte wordt opgepakt kan het bezit van verboden titels hem of haar extra worden aangerekend.

Deel deze pagina

Audio

  • Bram Vermeulen: 450 titels op Turkse zwarte lijst De Turkse regering-Erdogan heeft honderden titels geschrapt van een zwarte lijst van boeken, kranten en tijdschriften. Vanaf... vandaag mogen Turken in eigen land weer boeken kopen van onder anderen Marx, Lenin en de Amerikaanse auteur John Steinbeck. U hoort correspondent Bram Vermeulen in Istanbul.

Video en Audio

Meer video en audio