NOS NieuwsAangepast

'EU-miljoenen naar grote bedrijven'

Grote multinationals hebben in Polen miljoenen gekregen uit EU-fondsen. Geld dat eigenlijk bedoeld was om de werkgelegenheid in arme regio's te stimuleren. Dat schrijft Trouw op basis van cijfers van het Poolse ministerie van regionale ontwikkeling.

De miljoenen gingen volgens de krant deels naar managementcursussen van bedrijven als ING, Unilever en Philips. Van de ongeveer 300 miljoen euro subsidie die tot nu toe is betaald, ging minstens de helft naar scholing voor beursgenoteerde bedrijven. Pas in juni vorig jaar zijn volgens Trouw de regels aangescherpt zodat subsidies meer naar kleinere bedrijven in Polen gaan.

De subsidie wordt betaald uit het Europees Sociaal Fonds; waarin tussen 2007 en 2013 een bedrag van 75 miljard euro was gereserveerd voor het bevorderen van de werkgelegenheid, armoedebestrijding en beter onderwijs. Polen is met 10 miljard euro de grootste ontvanger van geld uit het fonds.

Omvang

"De meeste hulp zou moeten gaan naar kleine en middelgrote bedrijven", zegt een Poolse oud-minister in de krant. Dat dit niet gebeurde heeft volgens hem te maken met de omvang van de steun. Het is makkelijker om geld uit te geven aan grote projecten bij grote bedrijven.

Trouw schrijft dat ook bedrijven als BMW, Heinz, Pepsi Cola en Deutsche Bank hun management met geld uit het Europees Sociaal Fonds lieten bijscholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl