NOS NieuwsAangepast

Congres geeft alsnog Sandy-hulp

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft alsnog ingestemd met extra noodhulp voor de slachtoffers van storm Sandy. Het Huis stelt in eerste instantie 9,7 miljard dollar (7,3 miljard euro) beschikbaar. De Senaat ging vorige week al akkoord met het hulppakket.

De stemming over de noodhulp zou op 1 januari plaatsvinden, tegelijk met de stemming over de 'fiscal cliff'. Maar de voorzitter van het Huis, de republikein John Boehner, bracht de resolutie niet in.

Incompetent

Dat kwam hem op felle kritiek te staan van vertegenwoordigers van de staten New York en New Jersey. Die twee staten werden het zwaarst getroffen.

De gouverneur van New Jersey, de Republikein Chris Christie, zei op een persconferentie dat Boehner "incompetent is en niet bereid tot het helpen van gewone Amerikanen die getroffen zijn door de storm".

Ook de gouverneur van New York en verschillende Republikeinse congresleden namen het Boehner kwalijk dat hij de resolutie niet inbracht. De voorzitter besloot daarop het voorstel alsnog op de stemmingslijst van deze week te zetten.

46 miljard euro

De 9,7 miljard dollar die nu ter beschikking wordt gesteld, maakt deel uit van een groter hulppakket. In totaal gaat het om bijna 60 miljard dollar (46 miljard euro).

Boehner heeft de vertegenwoordigers van New York en New Jersey beloofd dat er op 15 januari over de rest van het pakket wordt gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl