NOS NieuwsAangepast

Aantal vuurwerkslachtoffers stijgt

Het aantal aantal vuurwerkslachtoffers dat met zeer ernstig handletsel op de spoedeisende hulp is binnengebracht, is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Plastisch chirurgen opereerden rond de afgelopen jaarwisseling ruim 40 vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen; vorig jaar waren dat er ongeveer 25. Het ging met name om handletsels, verwondingen in het gezicht en brandwonden. Negen handen werden gedeeltelijk geamputeerd en vijf handen volledig, zegt de NVPC.

Illegaal vuurwerk

Plastisch chirurgen uit heel Nederland registreerden de ernstigste gevallen van vuurwerkletsel rond oud en nieuw op de spoedeisende hulp. "Het gaat hier om het topje van de ijsberg, alleen de ernstigste gevallen zijn geregistreerd", zegt de vereniging.

De slachtoffers zijn net als vorig jaar bijna allemaal mannen. Een groot deel is minderjarig (45% is jonger dan 18 jaar). 64 procent van de letsels is veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

De NVPC pleit voor meer aandacht voor het gevaar van vuurwerk en scherpere controles. Zeker nu de Rijksoverheid gestopt is met vuurwerkvoorlichting, zegt de vereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl