NOS NieuwsAangepast

Helft meer verhuurd in vrije sector

Vorig jaar is het aantal verhuurde woningen in de vrije sector gestegen met 48 procent ten opzichte van 2011. Er werden 72.731 woningen verhuurd. De gemiddelde huurprijs ligt voor het derde jaar op rij rond de 12,25 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit gegevens van Pararius, het grootste online-platform voor huurwoningen.

Volgens algemeen directeur Jasper de Groot is er een duidelijke verklaring voor de stijging. "Aan de vraagkant is er de vrees bij huizenzoekers om een woning te kopen, waardoor er meer overstappen naar de huurmarkt. Aan de aanbodkant zetten mensen woningen tijdelijk te huur."

Ook leggen steeds meer makelaarskantoren zich naast de koop en verkoop van woningen toe op de verhuur van woningen. "Verkoopmakelaars ontdekken de huurmarkt als alternatief omdat daar nog genoeg werk voor ze is", zegt De Groot. Zo zijn er ook mensen die een nieuw huis gekocht hebben maar hun oude woning niet kwijtraken en met dubbele woonlasten geconfronteerd worden. Tijdelijke verhuur is dan een oplossing.

Huurprijzen

De huren in de vrije sector liggen op hetzelfde niveau als in de voorgaande drie jaar. Sinds 2009 is de huurprijs rond de 12,25 euro per vierkante meter. In 2009 daalden de huurprijzen met 15 procent als reactie op de crisis en bleven daarna stabiel. Daarmee verschilt de huurmarkt van de koopmarkt zegt De Groot. "De pijn wordt in de huurmarkt door verhuurders direct genomen, terwijl huiseigenaren in de koopmarkt er maar langzaam aan wennen."

De huurprijsontwikkeling verschilt per stad, regio en type huis. In Amsterdam steeg de huurprijs in het vierde kwartaal met 2,4 procent, in Utrecht Rotterdam en Den Haag daalden de huren met respectievelijk 0,2, 2,8 en 5,3 procent. In driekwart van de provincies daalde de huurprijs per vierkante meter, alleen in Noord-Holland, Gelderland en Overijssel stegen de huren. De huur van een villa en een gemeubileerde woning steeg, de andere typen woningen zagen de huurprijs dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl