NOS NieuwsAangepast

Bankensteun kost staat 193 miljoen

Nederland heeft vorig jaar 193 miljoen euro verlies geleden op de miljardensteun die in 2008 en 2009 aan Nederlandse banken is verleend. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zei woensdag al op een nieuwjaarsreceptie van de PvdA in Nijmegen dat de Nederlandse staat verlies lijdt op de steunmaatregelen, maar hij noemde geen exact bedrag.

De minister verwacht dat Nederland ook de komende jaren geld moet toeleggen op de steun. De staat verliest vooral geld aan de aankoop en steun van ABN Amro, Fortis Bank Nederland en ASR. Aan de staatssteun van ING en Aegon is juist veel geld verdiend.

Mindere omstandigheden

Toenmalig minister Bos sprak bij het verlenen van de miljardensteun van een "buitengewoon goed contract" voor de belastingbetaler. Bos verwachtte een goed rendement.

Dijsselbloem wijst nu op de verslechterde economische omstandigheden. Ook speelt volgens de minister mee dat banken hun buffers moeten versterken, waardoor ze minder dividend kunnen uitbetalen.

In de Kamerbrief schrijft Dijsselbloem dat de financiële sector de weg naar boven vindt, maar nog niet uit de gevarenzone is.

Miljardensteun

Tijdens de bankencrisis in 2008 en 2009 heeft de staat in totaal bijna 28 miljard euro betaald voor de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. Nog eens 13,75 miljard werd uitgetrokken voor staatssteun aan ING, Aegon en SNS.

Aegon betaalde een lening van 3 miljard in 2011 terug. ING heeft inmiddels 10,2 miljard euro terugbetaald, waarvan 2,4 miljard aan rente en boete en lost de resterende 3,3 miljard uiterlijk in 2015 af. Oud-minister De Jager zei destijds dat het rendement op de leningen 8 tot 18 procent bedroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl