NOS NieuwsAangepast

Ontslag moslima HEMA onterecht

HEMA had de moslima die werkte in een Belgische vestiging in Genk niet mogen ontslaan omdat ze een hoofddoek droeg. Het bedrijf moet de 21-jarige vrouw ruim 9.000 euro achterstallig loon betalen. Dat heeft de arbeidsrechter in België bepaald.

Omdat HEMA geen duidelijk 'neutraliteitsbeleid' had, was er geen gegronde reden om de vrouw op basis van haar geloofsovertuiging te ontslaan, oordeelt de rechter.

De winkelketen zegt zich zo neutraal mogelijk tegenover klanten te willen opstellen. Daar horen geen hoofddoeken, petjes of piercings bij. Dat is nu inmiddels wel vastgelegd in een neutraliteitsbeleid dat geldt in alle tachtig filialen van HEMA in België. Een zaak als deze heeft daarom in de toekomst weinig kans van slagen, zegt de rechtbank in het vonnis.

Tevreden

In de Belgische krant De Morgen zegt de advocaat van de vrouw dat hij tevreden is met de uitspraak van de rechter. "Hier kunnen wij inderdaad vrede mee nemen. Mijn cliënt heeft twee maanden zonder probleem met een hoofddoek mogen werken, maar na klachten van klanten mocht dit ineens niet meer. Dit had niets met een neutraliteitsbeleid te maken, want dat had HEMA niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl