NOS NieuwsAangepast

'Een klap en alleen maar gekerm'

Door verslaggever Pauline Broekema in Friesland

Het was een vreugdevuur zoals alle jaren. Gezellig met zijn allen op de vertrouwde De Tange, een weg aan de rand van het dorpje Raard.

Veel volk. Iedereen kent elkaar. Er werd gelukkig nieuwjaar gewenst, zoals dat gaat. Daarna zou men elkaar nog treffen in het dorpshuis voor een laatste borreltje.

Nu is daar een besloten bijeenkomst voor de bewoners om te praten over het ongeluk van vannacht, waarbij zeventien mensen gewond raakten.

Gekerm

"Die klap en toen alleen maar gekerm", zegt Herman Halma. "Allemaal mensen op de grond. Het was verschrikkelijk. "Hulpdiensten waren er snel bij", vertelt hij.

Leden van de vrijwillige brandweer uit het dorp hadden, toen ze arriveerden, al eerste hulp verleend. En mensen uit het dorp brachten dekens om de gewonden in de berm warm te houden.

De vrouw van Halma stond verderop, werd geschampt en raakte gewond aan haar been. Halma heeft niet geslapen.

Geluk gehad

Een buurman komt langs en informeert hoe het met zijn vrouw is. Naar omstandigheden redelijk, zegt Halma.

Nadat er in het ziekenhuis foto's van haar been waren gemaakt, mocht ze weer terug. Ze loopt op krukken maar het gaat redelijk.

Ze heeft geluk gehad. Anders dan haar dorpsgenoten. "Daar zijn drie zwaargewonden bij", zegt Halma. "En die ken ik allemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl