NOS NieuwsAangepast

Onderhoud kerken in de knel

Honderden kerkgebouwen dreigen de komende jaren verwaarloosd te raken of te worden gesloopt. Door de teruggang van het kerkbezoek en het aantal giften kunnen veel kerkgenootschappen het onderhoud van hun kerkgebouwen niet meer betalen. Peter de Lange van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) zegt voor de toekomst van honderden gebouwen te vrezen.

Meer dan de helft van het geld van een kerkgemeenschap gaat op aan de voorganger, zoals een predikant, priester of pastor. Het gebouw kost tussen de 20 en de 30 procent van de jaarrekening. Dat komt al snel neer op 30.000 tot 60.000 euro per jaar.

Slopen

Alleen al bij de protestantse PKN-gemeenten zijn 2000 kerkgebouwen in beheer. Voor 600 tot 800 van die gebouwen moet een andere bestemming worden gezocht.

Het overgrote deel van die kerken is monumentaal. "De vraag is nu niet óf we monumentale kerkgebouwen moeten behouden, maar welke", zegt De Lange. "Dus in sommige gevallen moeten we slopen."

Ook de kunst in de kerken loopt gevaar. Dit speelt vooral in katholieke kerken.

Voedselbanken

Door de crisis is er weinig belangstelling om kerkgebouwen een nieuwe bestemming te geven. De VKB pleit ervoor de gebouwen meer in te zetten voor doelen die in de lijn van de kerkgemeenschap liggen.

Zo kunnen de kerkgebouwen ook worden opengesteld voor voedselbanken, projecten voor vreemdelingen en scholing. Daarmee kan extra geld worden binnengehaald om in het onderhoud te voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl