NOS NieuwsAangepast

Nieuw kabinet op Curaçao

Op Curaçao is het nieuwe kabinet beëdigd. Het is een zakenkabinet onder leiding van bankdirecteur Daniel Hodge. Over zes maanden moet dit kabinet plaatsmaken voor een politiek kabinet.

Curaçao moet fors bezuinigen. In het regeerakkoord is vastgelegd dat de pensioenleeftijd omhoog gaat van 60 naar 65 jaar. Het aantal ambtenaren moet de komende jaren omlaag. Verder zijn er grote problemen in de gezondheidszorg die moeten worden opgelost.

Ruzie

Premier Hodge is directeur van de Postspaarbank op Curaçao. Hij wordt in het nieuwe kabinet omringd door vakministers. Zo wordt de directeur van de Inspectie Volksgezondheid minister van Volksgezondheid en de inspecteur-generaal voor Onderwijs wordt minister van Onderwijs.

Aan dit zakenkabinet ging een periode van politieke onrust vooraf. In september werd het kabinet van oud-premier Schotte naar huis gestuurd. Schotte weigerde te vertrekken en verschanste zich in het regeringsgebouw. Uiteindelijk vertrok hij toch.

De twee grootste partijen, de Pueblo Soberano en Schotte's MFK, zouden samen gaan regeren maar kregen ruzie. Daarna werd besloten om tijdelijk een zakenkabinet te formeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl