Vijfde allroundtitel Kramer

Sven Kramer is in Heerenveen ook bij zijn vijfde optreden op een NK allround Nederlands kampioen geworden.

De TVM-schaatser bleef zijn ploeggenoot Jan Blokhuijsen, Renz Rotteveel en Ted-Jan Bloemen, de kampioen van 2011, voor.

Dat viertal mag naar de EK, maar de selectiecommissie van de KNSB heeft het laatste woord. Koen Verweij, die zaterdag de NK na een val op de 500 meter verliet, zou nog kunnen worden aangewezen.

Kramer nam zondag de leiding over van Blokhuijsen (in 2010 winnaar van NK-brons) door hem op de 1.500 meter in een direct duel te verslaan. Vervolgens kwam zijn voorsprong van 0,64 niet meer in gevaar op de 10.000 meter.

Kramer verdringt Verkerk

Kramer pareerde op de 10.000 meter Blokhuijsens aanvallen en won soeverein (12.59,66 om 13.03,42). De afstandszege ging echter naar Bob de Jong: 12.58,34.

"Jan en ik leggen hier een onwijs hoog niveau neer", aldus de kampioen, die met zijn vijfde titel Kees Verkerk van de tweede plaats op de ranglijst aller tijden verdrong. Alleen Hilbert van der Duim is hem, met zeven titels, nog de baas.

"Niet blij, wel tevreden", zo omschreef Blokhuijsen zijn stemming. De Fries gaat voor de vierde keer naar de EK; hij won de afgelopen twee jaar zilver. Rotteveel (bij de NK afstanden goed voor zilver op de 1.500 meter) en Bloemen kwamen twee keer eerder uit op een EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl