Ter Mors verovert allroundtitel

Jorien ter Mors heeft in Heerenveen opzien gebaard door als shorttrackster Nederlands kampioene bij de allrounders te worden.

De 23-jarige Twentse verwees drievoudig kampioene Ireen Wüst naar het zilver. Diane Valkenburg won brons.

Ter Mors, die zich als shorttrackster al had onderscheiden met diverse medailles op EK's en WK's, toonde vorige maand bij de NK afstanden al haar kwaliteiten op de langebaan; ze won brons op de drie kilometer.

De topdrie mag met Linda de Vries (vierde) naar de EK, maar of Ter Mors van haar ticket gebruikmaakt, is de vraag. "Dat past hoogstwaarschijnlijk niet in mijn plaatje", liet ze weten. Ook Antoinette de Jong (vijfde) mag dus nog hopen.

Ter Mors wint drie afstanden

Ter Mors won in Thialf drie van de vier afstanden en duldde alleen op de 500 meter Wüst voor zich. Op de 5.000 meter mocht ze 5,65 toegeven op de voor haar gestarte Wüst. Na 3.400 meter lag ze 5,18 achter op de Brabantse, maar die had een oplopend schema, terwijl Ter Mors juist haar rondetijden omlaag kon brengen.

"Dit is het hoogst haalbare", glunderde Ter Mors. "Ik had het nog iets sneller gepland, maar voor een eerste keer was dit een supermooie rit", zo keek ze op haar 5.000 meter-debuut terug.

Titel voor zieke vader

Ter Mors dook direct in de armen van haar vader, nadat ze het NK allround op haar naam had geschreven. Haar vader is ernstig ziek en daarom was de overwinning extra emotioneel voor haar.

"Het is mooi dat ik voor hem heb kunnen winnen", sprak de normaal gesproken nuchtere Ter Mors met tranen in haar ogen. "Ik ben heel blij dat hij nog hier bij kon zijn en dit kon meemaken."

Na een door ziekte mislukt voorseizoen kon Wüst alleen maar content zijn en over Ter Mors was ze lovend:"Ze stijgt op elke afstand boven zichzelf uit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl