NOS NieuwsAangepast

Brahimi: tijd dringt voor Syrië

De internationale gezant voor Syrië, Brahimi, is pessimistisch over een oplossing voor het conflict. Vrede is nog mogelijk, maar de tijd dringt, zei de gezant na gesprekken in Damascus en Moskou.

Volgens Brahimi is de kern van het probleem dat de strijdende partijen niet met elkaar willen praten. Hij probeert al maanden een gesprek op gang te brengen, onder meer door te overleggen met Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Assad.

Uitgangspunt voor Brahimi is het vredesplan dat afgelopen zomer in Genève werd opgesteld. Daarin staat onder meer dat er een overgangsregering komt waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd.

Hel

Syrische oppositiegroepen voelen niets voor het plan omdat Assad niet op voorhand van deelname wordt uitgesloten. De bereidheid om te onderhandelen is de laatste maanden verder afgenomen doordat de opstandelingen het gevoel hebben aan de winnende hand te zijn.

Brahimi zegt dat niemand zich illusies hoeft te maken. Als er in 2013 geen akkoord wordt gesloten, belandt Syrië volgens hem in de hel. Het land valt in stukken uiteen met een grote rol voor krijgsheren die het plaatselijk voor het zeggen hebben, aldus de internationale gezant.

Gevechten

Syrische regeringstroepen hebben na dagen van felle gevechten een deel van de strategisch belangrijke stad Homs heroverd op de opstandelingen. Een plaatselijke oppositiegroep zegt dat zeker 200 inwoners van de wijk Deir Baalbeh na de gevechten door het leger zijn meegenomen en geëxecuteerd.

Of dat klopt is niet duidelijk, er zijn geen onafhankelijke waarnemers in het gebied. Ook op andere plaatsen gaan de gevechten door, onder meer in de buurt van Aleppo en in buitenwijken van Damascus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl