Steeds meer vet-recyclepunten

 »
  ANP

Veel Nederlanders weten niet dat ze gebruikt frituurvet kunnen inleveren bij vet-recyclepunten. Dat leidt ertoe dat jaarlijks nog steeds miljoenen kilo's vet door het afvoerputje in het riool worden gespoeld, vooral op 31 december na het oliebollen bakken, meldt Rioned.

Het kost jaarlijks 30 miljoen euro om verstoppingen in het riool te verhelpen. Die worden niet alleen veroorzaakt door vet, maar ook door ander afval dat niet in het riool thuishoort.

'Frituurvet, Recycle Het'

In september begon de campagne 'Frituurvet, Recycle Het'. Bij de start stonden er in Nederland 1500 gele vetcontainers, nu zijn dat er zeker 3000. Ze staan bij supermarkten, scholen, sportclubs en in milieustraten. Mensen mogen het gebruikte vet in de container gooien in een afgesloten fles. Het wordt later hergebruikt als biobrandstof.

Om de campagne kracht bij te zetten wordt op Oudjaarsdag een twitteractie gevoerd. Die richt zich op alle thuisbakkers van oliebollen.

Deel deze pagina

Audio

  • Voorlichting MVO: lever gebruikt vet in voor groene energie Er worden deze dagen heel wat oliebollen gebakken. Wat doe je met het oude frituurvet? Veel mensen gooien het door de wc. Dit zorgt... voor verstopte rioleringen en een miljoenenschade. Daarom is het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën bezig met een campagne om de consument te stimuleren het vet te recyclen. U hoort Nicole Vervaet van de campagne.

Video en Audio

Meer video en audio