Franse hof verbiedt rijkentax

President Hollande»
President Hollande AFP

De omstreden extra hoge belasting voor miljonairs in Frankrijk is voorlopig van de baan. Het Constitutionele Hof in Parijs heeft zich vanmorgen uitgesproken tegen het besluit van president Hollande dat miljonairs 75 procent belasting gaan betalen.

De supertax voor de rijken was het paradepaardje van de socialist Hollande tijdens zijn verkiezingscampagne. De belastingverhoging was al goedgekeurd door het parlement en zou op 1 januari 2013 worden ingevoerd. Met de opbrengst wilde Hollande het Franse begrotingstekort terugdringen.

Oneerlijk

Het Constitutionele Hof dat moet bepalen of nieuwe wetten wel aan alle grondwettelijke regels voldoen, haalt een streep door de rijkentax omdat de betrokken groep belastingbetalers hierdoor oneerlijk wordt behandeld.

De belastingmaatregel was aanleiding voor enkele prominente, zeer rijke Fransen om het land te verlaten. De laatste in de rij was de acteur Gérard Depardieu die zich onlangs in België vestigde.

De Franse premier Ayrault zei in een reactie op de uitspraak van het Hof dat de regering snel met een nieuwe versie komt van de belastingmaatregel. Daarin wordt tegemoetgekomen aan het bezwaar van het Hof, aldus de premier.

Deel deze pagina

Audio

  • Frank Renout: rijkentax Frankrijk ongrondwettelijk verklaard De omstreden extra hoge belasting voor miljonairs in Frankrijk gaat voorlopig niet door. Het Constitutionele Hof in Parijs heeft er... vanmorgen een stokje voor gestoken. U hoort correspondent Frank Renout in Parijs.
  • 'Uitspraak rechter zet deur open voor andere chauffeurs' Een vrachtwagenchauffeur is door de rechter in het gelijk gesteld in een zaak over het alcoholslot. De man was in zijn eigen auto... betrapt met te veel drank op. Hij kreeg een alcoholslot op deze auto en mocht geen enkel ander voertuig besturen. De rechter vond dat te ver gaan omdat de man dan niet meer kan werken. Jos Willemsen is de advocaat van de vrachtwagenchauffeur. Een gesprek.

Video

Constitutioneel Hof Frankrijk verbiedt rijkentax

Het Constitutioneel Hof in Frankrijk heeft bepaald het plan om de rijkste Fransen 75 procent belasting te laten betalen, niet mag.... Een flinke domper voor president Hollande van Frankrijk.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 424 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 26 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 119 keer afgespeeld

Meer video en audio