Colosseum gaat in de steigers

Het Colosseum in Rome.»
Het Colosseum in Rome. formalfallacy @ Dublin / Flickr / Creative Commons by-nc-sa

In Rome is alles in gereedheid gebracht voor een ingrijpende opknapbeurt voor het Colosseum, een van de grootste antieke trekpleisers van de Italiaanse hoofdstad. Het amfitheater verdwijnt begin 2013 achter de steigers voor een restauratie die zeker een jaar gaat duren.

De talrijke monumenten in italië hebben ernstig te lijden onder het krappe cultuurbudget van de afgelopen jaren. Ook voor de restauratie van het Colosseum had de overheid geen geld.

Sponsor

In januari 2011 wierp Diego della Valle, de man achter het Italiaanse luxe-schoenenmerk Tod's, zich' op als sponsor van de operatie. Hij heeft een campagne op touw gezet om 26 miljoen euro bijeen te brengen en staat garant voor het volledig bedrag. De overheid draagt niets bij.

Het Colosseum stamt uit de eerste eeuw na Christus. Het theater is vijf voetbalvelden groot en bood plaats aan 60.000 toeschouwers die zich er in de Romeinse tijd konden vergapen aan grote spektakels als gladiatorengevechten en zeeslagen.

'Hoogste tijd'

In de eeuwen erna is het gebouw veelvuldig geplunderd door Romeinen die er stenen en andere onderdelen uit wegnamen voor eigen gebruik. In de laatste decennia hebben ook de drommen toeristen het gebouw geen goed gedaan.

Hoewel er voortdurend kleine reparaties worden uitgevoerd aan het monument, is het nu de hoogste tijd voor een grote opknapbeurt, zeggen deskundigen. Het belangrijkste onderdeel daarvan is de schoonmaak van de voorgevel en het wegwerken van scheuren.

De sponsor heeft plechtig beloofd dat er geen groot reclamebord op het Colosseum komt in ruil voor zijn gulle gebaar. Della Valle zegt tevreden te zijn met een kleine vermelding ergens beneden op het monument.

Deel deze pagina

Video

Colosseum zeker tot 2014 in de steigers

In Rome maken restaurateurs zich op voor een van de grootste klussen in decennia. Het Colosseum waar ooit de gladiatoren vochten... gaat dit voorjaar in de steigers voor een restauratie die zeker tot in 2014 duurt. Kosten worden opgehoest door een Italiaanse schoenenfabrikant. Een meevaller voor de Italiaanse overheid die steeds minder geld heeft voor het onderhoud van monumenten.

Audio

  • 'Colosseum tot zeker 2014 in de steigers' In Rome maken restaurateurs zich op voor een van de grootste klussen in decennia. Het Colosseum gaat de komende weken in de... steigers voor een restauratie die zeker tot in 2014 duurt. Kosten worden opgehoest door een Italiaanse schoenenfabrikant en daarmee heeft het Colosseum geluk. Niet overal in Italië is nog geld om het enorme cultuurhistorisch erfgoed te onderhouden. U hoort een reportage van correspondent Rop Zoutberg.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 262 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5055 keer afgespeeld

Meer video en audio