Mansveld wil rapport Ryanair inzien

Staatssecretaris Wilma Mansveld»
Staatssecretaris Wilma Mansveld ANP

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) heeft opheldering gevraagd aan de Ierse autoriteiten over de bedrijfsvoering bij Ryanair. Vier piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij zeiden gisteren in het KRO-programma Reporter dat ze gedwongen worden om met zo min mogelijk brandstof te vliegen.

Mansveld zegt dat Ierland verantwoordelijk is voor de controle op de veiligheidscultuur bij Ryanair. Ze heeft de Ierse autoriteiten om een reactie gevraagd en wil ook een Iers onderzoeksrapport over Ryanair inzien.

Pas daarna wil ze zelf eventueel een onderzoek instellen naar de veiligheid bij Ryanair. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers heeft op zo'n onderzoek aangedrongen.

Te weinig brandstof

Volgens het programma Reporter neemt Ryanair zulke rigide maatregelen om kosten te besparen, dat daardoor de veiligheid in het geding is. Zo moesten drie vliegtuigen in Valencia een voorzorgslanding maken omdat ze te weinig brandstof bleken te hebben.

Mansveld zegt in haar reactie dat die incidenten in Spanje zijn onderzocht en dat er geen aanleiding was om in te grijpen. Ze wijst erop dat wettelijk is vastgelegd dat vliegtuigen altijd voldoende kerosine aan boord moeten hebben om naar een andere luchthaven uit te wijken en dan nog 45 minuten extra in de lucht te blijven.

'Diepgewortelde angstcultuur'

De vier piloten zeiden in Reporter verder dat er een "diepgewortelde angstcultuur" heerst bij Ryanair. Piloten zouden niet durven te klagen of zich ziek durven te melden, uit angst dat ze worden gestraft. Ryanair zou lastige piloten bijvoorbeeld overplaatsen naar standplaatsen ver van huis.

Een voormalige gezagvoerder omschrijft de managementstijl bij Ryanair als "een regime van onderdrukking, een dictatuur".

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio