Zes mensen onwel door CO in Delft

 »
  Lucas* / Flickr - Creative Commons by-nc-nd

In Delft zijn zes mensen, onder wie een kind, onwel geworden door koolmonoxide. Ze zijn met vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek konden ze weer naar huis.

De brandweer kreeg vrijdag rond 20.30 uur een melding van de bewoners van een huis in de Casper Fagelstraat in Delft. Uit metingen bleek dat er koolmonoxide was vrijgekomen, maar het lek werd niet meteen gevonden.

Cv-ketel

Uit nader onderzoek bleek dat de afvoer van de cv-ketel lekte tussen het verlaagde plafond. De brandweer heeft de bewoners een stookverbod opgelegd totdat het mankement is verholpen.

Koolmonoxide (CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Mogelijke oorzaken zijn slechte ventilatie of achterstallig onderhoud.

Dodelijk

Een grotere oranje vlam in de geiser of kachel kan een aanwijzing zijn dat er koolmonoxide vrijkomt, net als beslagen ramen. Het gas zelf is geurloos en onzichtbaar.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, zichtproblemen en hartkloppingen. De eerste verschijnselen lijken op griep, maar bij langere blootstelling kan koolmonoxide dodelijk zijn.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio