Zes mensen onwel door CO in Delft

 »
  Lucas* / Flickr - Creative Commons by-nc-nd

In Delft zijn zes mensen, onder wie een kind, onwel geworden door koolmonoxide. Ze zijn met vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek konden ze weer naar huis.

De brandweer kreeg vrijdag rond 20.30 uur een melding van de bewoners van een huis in de Casper Fagelstraat in Delft. Uit metingen bleek dat er koolmonoxide was vrijgekomen, maar het lek werd niet meteen gevonden.

Cv-ketel

Uit nader onderzoek bleek dat de afvoer van de cv-ketel lekte tussen het verlaagde plafond. De brandweer heeft de bewoners een stookverbod opgelegd totdat het mankement is verholpen.

Koolmonoxide (CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Mogelijke oorzaken zijn slechte ventilatie of achterstallig onderhoud.

Dodelijk

Een grotere oranje vlam in de geiser of kachel kan een aanwijzing zijn dat er koolmonoxide vrijkomt, net als beslagen ramen. Het gas zelf is geurloos en onzichtbaar.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, zichtproblemen en hartkloppingen. De eerste verschijnselen lijken op griep, maar bij langere blootstelling kan koolmonoxide dodelijk zijn.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (12.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zondag 20 april 2014.20 apr 2014, 299 keer afgespeeld
  • » Paus: geloof herontdekken Video Gisteravond riep paus Franciscus de gelovigen op om het geloof te herontdekken. Dat deed hij...20 apr 2014, 87 keer afgespeeld
  • » Ruim 50 doden veerboot geborgen Video Duikers vinden steeds meer lichamen in de gezonken veerboot in Zuid-Korea. Er zijn inmiddels ruim...20 apr 2014, 121 keer afgespeeld

Meer video en audio