Obama optimistisch over compromis

 »
  EPA

President Obama denkt dat een overeenkomst tussen Republikeinen en Democraten over de begroting nog altijd mogelijk is. Obama toonde zich gisteravond licht optimistisch na een overleg van ruim een uur met de voormannen van beide partijen in het Witte Huis.

De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de Senaat werken onder grote druk aan een overeenkomst om het gevreesde begrotingsravijn, de 'fiscal cliff', af te wenden. Als het ze niet lukt om een akkoord te bereiken, wil de president dat zijn eigen plan in stemming wordt gebracht in de Senaat en het huis van Afgevaardigden.

Verzet

Obama's voorstel houdt onder meer in dat er belastingverhogingen komen voor huishoudens met een inkomen vanaf 250.000 dollar. Dat stuit op hevig verzet van de Republikeinen die willen volstaan met een lastenverzwaring voor huishoudens waar meer dan 1 miljoen dollar verdiend wordt.

'Constructief'

Obama noemde het overleg in het Witte Huis "goed en constructief". Hij benadrukte nogmaals dat er onmiddellijk actie moet worden genomen om te voorkomen dat per 1 januari strenge bezuinigingen in werking treden en de belastingen automatisch omhoog gaan. "Dat is slecht voor de economie en voor de loonstrook van iedere Amerikaan."

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell heeft beloofd dat zijn partij vandaag met nieuwe voorstellen komt om uit de impasse te raken.

Deel deze pagina

Audio

  • Wouter Zwart: er is zelfs halfbakken akkoord mogelijk De Amerikaanse president Obama is gematigd positief over de nieuwe begroting. Die moet rond zijn voor 1 januari. Zonder akkoord... over die begroting komen er automatisch belastingverhogingen en flinke bezuinigingen. President Obama sprak met de leiders van de Democraten en de Republikeinen over een mogelijk akkoord.

Video

  • video Obama: optimistisch over akkoord Er is nog steeds geen deal in de Verenigde Staten over het gevreesde begrotingsravijn, de fiscal cliff. Toch... is president Obama voorzichtig optimistisch dat de Democraten en de Republikeinen er in de komende dagen uit komen.
  • video 'Amerikanen gaan veel merken van fiscal cliff' Politici in de Verenigde Staten hebben nog maar een paar dagen om de zogeheten fiscal cliff, het... begrotingsravijn te ontwijken. Democraten en Republikeinen bakkeleien al weken over een nieuwe begroting, maar tot nu toe is er nog geen deal. Wel hoopt president Obama dat er in de komende uren een akkoord tot stand komt. Een gesprek met correspondent Wouter Zwart in Washington.
  • video 'Van elke 10 dollar stuur ik er eentje naar de staatsschuld' Politici in de Verenigde Staten hebben nog maar een paar dagen om de zogeheten fiscal cliff, het... begrotingsravijn te ontwijken. Wouter Zwart sprak met Scott Saucy, die met een burgerinitiatief zijn steentje bijdraagt aan de enorme staatsschuld van de Amerikanen.

Video en Audio

Meer video en audio