38 geweldsdoden in grote steden

De winkel van de omgekomen Ruud Stratmann»
De winkel van de omgekomen Ruud Stratmann  

In de vier grote steden zijn dit jaar minder geweldsdoden gevallen dan in 2011. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tellen dit jaar 38 slachtoffers van moord en doodslag. In 2011 waren dat er 39. Dat blijkt uit cijfers van de grootstedelijke politiekorpsen die het ANP heeft opgevraagd. De daling komt door het lage aantal moorden in Amsterdam.

Eerder vanmiddag meldde het ANP dat er dit jaar 40 geweldsdoden waren gevallen, maar dat werd later gecorrigeerd.

Ruud Stratmann

In de stad Amsterdam vielen net als vorig jaar minder moordslachtoffers: 12. Voor de regio Amsterdam-Amstelland zijn dat er 13. Vorig jaar telde de politieregio ook al een historisch laag aantal moorden, namelijk 17. De Amsterdamse moorden werden vooral gepleegd in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost: daar vielen 6 van de 12 doden.

In Den Haag waren dit jaar 10 geweldsdoden, tegen 7 vorig jaar. Een opvallende zaak was de fatale overval in april op de juwelierszaak Lapidee. Eigenaar Ruud Stratmann werd door twee overvallers doodgeschoten. Na een klopjacht pakte de politie Ziya B. (19) op in de Schilderswijk. Sandro G. (19) vluchtte naar Georgië, waar hij zich meldde bij de Nederlandse ambassade. De rechtszaak vindt komend jaar plaats.

Ook werd in Den Haag het 15-jarige meisje Ximena uit Nootdorp dood op straat gevonden. De verdachte Stanley A. (25) moet in maart volgend jaar voor de rechter komen. A. heeft bekend dat hij Ximena heeft omgebracht.

Sehriban Akpinar

In Rotterdam kwamen 13 mensen door geweld om, net als in 2011. In augustus werd de 17-jarige Sehriban Akpinar dood in de buurt van het Sparta-stadion gevonden. Twee jongens van 14 en een van 15 jaar zitten daar voor vast.

Utrecht telt één geweldsdode meer dan in 2011, namelijk drie. Een van hen is een 20-jarige Amsterdammer die half juli werd doodgeschoten. Agenten vonden de zwaargewonde man op straat, die ter plekke stierf.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio