Nationale Recherche 'verdwijnt'

Wilbert Paulissen van de Nationale Recherche presenteert een onderzoek naar een pedo-netwerk»
Wilbert Paulissen van de Nationale Recherche presenteert een onderzoek naar een pedo-netwerk ANP

Tien jaar na de oprichting verdwijnt de Nationale Recherche alweer. Met de komst van de Nationale Politie krijgt de "Nederlandse FBI" een andere naam en een andere organisatievorm. Vanaf 1 januari heet de NR dienst landelijke recherche, tot teleurstelling van een deel van de medewerkers.

Volgende week is de Nationale Politie een feit. De 25 regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten worden samengevoegd tot een landelijk politiekorps dat bestaat uit 10 regionale eenheden en een landelijke eenheid.

Voortrekkersrol

De Nationale Recherche is tien jaar geleden ontstaan uit de voormalige kernteams, de Unit Synthetische Drugs en de Unit Mensensmokkel en moest de Nederlandse equivalent van de FBI worden. Er werken inmiddels meer dan 900 mensen bij de NR.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt de NR onder meer de georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Ook cybercrime en kinderporno behoren tot de taken van de Nationale Recherche. De NR heeft verder een voortrekkersrol bij de aanpak van motorclubs als de Hells Angels en de Satudarah.

Opnieuw

Onder medewerkers van de NR is ontevredenheid over de naamsverandering. "De afgelopen tien jaar is de Nationale Recherche een begrip geworden. Vanaf 1 januari moeten we opnieuw beginnen'', zegt een lid van de NR.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 11221 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in SyriĆ« werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 10059 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 79724 keer afgespeeld

Meer video en audio