Birma staat vrije pers toe

Krantenkiosk in Birma»
Krantenkiosk in Birma ANP

Het regime van Birma gaat een vrije pers toestaan. Het ministerie van Informatie laat op zijn website weten dat iedereen die een krant wil beginnen daartoe in februari een aanvraag kan indienen. Vanaf april mogen de kranten worden uitgegeven.

Het zou voor het eerst sinds 1964 zijn dat er weer persvrijheid is in Birma. In dat jaar werden alle kranten genationaliseerd.

Onder de laatste junta van dictator Than Shwe dienden drie officiële kranten als spreekbuis van het regime. Journalisten van andere media werden volgens mensenrechtenorganisaties ongekend streng aangepakt. Ze werden vervolgd, afgeluisterd en de censuur was zeer streng.

Afgelopen zomer is de censuur officieel afgeschaft. Sindsdien verschijnen er verhalen over bijvoorbeeld anti-regeringsdemonstraties en onderling geweld tussen boeddhisten en moslims. Ook foto's van oppositieleider Aung San Suu Kyi, lange tijd volstrekt taboe, worden nu vaak gepubliceerd, zelfs in de staatsmedia.

Deel deze pagina

Audio

  • In 2013 vrije pers toegestaan in Birma Zelfs alleen maar práten over het militaire regime, was tot voor kort verboden in Birma. Maar er verandert veel in het land. Vanaf... volgend jaar wordt zelfs vrije pers toegestaan. Correspondent Michel Maas.

Video en Audio

Meer video en audio