Poetin tekent omstreden adoptiewet

De wet die Poetin heeft ondertekend, is omstreden in Rusland»
De wet die Poetin heeft ondertekend, is omstreden in Rusland AFP

De Russische president Poetin heeft de omstreden adoptiewet ondertekend. De wet regelt dat Russische weeskinderen niet meer mogen worden geadopteerd door Amerikanen.

De wet is omstreden omdat veel Russen vinden dat weeskinderen nu een kans wordt ontnomen op een beter leven in de VS. De leefomstandigheden in weeshuizen zijn ook in de ogen van veel Russen erbarmelijk.

Advocaat

Russen zelf adopteren nauwelijks weeskinderen, in tegenstelling tot Amerikanen. Die hebben de afgelopen twintig jaar zeker 60.000 Russische weeskinderen geadopteerd. In de Russische media verschenen de laatste tijd verhalen over deze kinderen. Het zou niet goed met hen gaan en Russische diplomaten zouden ook geen toegang krijgen tot deze kinderen.

Tegelijkertijd vinden veel Russen dat weeskinderen de dupe worden van een politiek steekspel met de Verenigde Staten. De anti-adoptiewet is een reactie op de zogenoemde Magnitsky-wet die onlangs in Washington werd aangenomen en op 1 januari van kracht wordt. Die wet bepaalt dat Russen die betrokken zijn bij de dood van advocaat Sergei Magnitski (1972-2009) geen toegang krijgen tot de VS. De wet heeft ook een bredere strekking: Russen die betrokken zijn bij schending van mensenrechten mogen ook de VS niet in.

Nalatig

Magnitski stelde een paar jaar geleden grootschalige fraude en verduistering door de Russische overheid aan de orde. Na zijn arrestatie werd hij in de gevangenis ziek. Doordat hem medische hulp zou zijn onthouden, overleed Magnitski uiteindelijk.

Juist vanochtend werd het plaatsvervangend hoofd van de gevangenis waar Magnitsky overleed, vrijgesproken. Een rechter in Moskou bepaalde dat Dmitiri Kratov niet nalatig is geweest. Volgens de rechter is er geen verband tussen het doen en laten van Kratov en de dood van Magnitski.

Deel deze pagina

Video

Amerikanen mogen geen Russische kinderen adopteren

De Russische president Poetin heeft een omstreden wet getekend, die de verhoudingen met de Verenigde Staten verder onder druk zet.... Per 1 januari is het verboden dat Russische kinderen in Amerika worden geadopteerd.

Audio

  • David Jan Godfroid: anti-adoptiewet wraakactie tegen Amerika De president van Rusland, Vladimir Poetin, heeft zijn handtekening gezet onder de wet die het Amerikanen verbied Russische kinderen... te adopteren. U hoort correspondent David Jan Godfroid in Rusland.

Video en Audio

Meer video en audio