Generaal Schwarzkopf overleden

Generaal Schwarzkopf krijgt een medaille opgespeld in 1991»
Generaal Schwarzkopf krijgt een medaille opgespeld in 1991 AFP

In Tampa in de Amerikaanse staat Florida is oud-generaal Norman Schwarzkopf overleden. Hij is vooral bekend vanwege de Golfoorlog begin jaren 90. Tijdens die oorlog was Schwarzkopf de commandant van de geallieerde strijdkrachten.

Hij was een van de bedenkers van operatie Desert Storm waarbij Irak werd gebombardeerd en het Iraakse leger uit het bezette Koeweit werd verdreven. Tijdens die Golfoorlog gaf hij geregeld persconferenties waarbij hij de bijnaam Stormin' Norman kreeg.

'Ware patriot'

Oud-president George Bush sr. die nu verblijft op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Houston liet een verklaring uitgaan: "Barbara en ik betreuren het verlies van een ware Amerikaanse patriot en een van de geweldige militaire leiders van zijn generatie." George Bush sr. was president ten tijde van de Golfoorlog in 1990 en 1991.

In 2003 had Schwarzkopf kritiek op de nieuwe Irakoorlog. Hij vroeg zich toen openlijk af of de overwinning zo makkelijk zou zijn als het Witte Huis en het Pentagon voorspelden. Hij zei tegen de Washington Post: "Hoe zal Irak er na de oorlog uit zien, met de Koerden, soennieten en sjiieten?"

'American original'

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat er met de dood van Schwarzkopf een "American original" verloren is gegaan. "Generaal Schwarzkopf stond voor het land en het leger waar hij van hield", aldus het Witte Huis.

Schwarzkopf begon zijn carrière in het Amerikaanse leger in 1956. Voor zijn daden in de Vietnamoorlog kreeg hij veel onderscheidingen. In zijn laatste functie was hij een van de opperbevelhebbers van de Amerikaanse troepen in het buitenland. In augustus 1991 ging hij met pensioen. Norman Schwarzkopf was 78 jaar.

Deel deze pagina

Foto

George H.W. Bush en Norman Schwarzkopf (rechts) in november van dit jaarGeorge H.W. Bush en Norman Schwarzkopf (rechts) in november van dit jaar

George H.W. Bush en Norman Schwarzkopf (rechts) in november van dit jaar

EPA

Video

Amerikaanse generaal Schwarzkopf (78) overleden

In de Verenigde Staten is oud-generaal Norman Schwarzkopf overleden. Hij is vooral bekend vanwege de Golfoorlog begin jaren 90. Hij... was toen commandant van de geallieerde strijdkrachten.

Audio

  • 'Schwarzkopf meest gedecoreerde militair sinds helden Tweede Wereldoorlog' De Amerikaanse oud-generaal Norman Schwarzkopf is overleden. Schwarzkopf werd tijdens de Golfoorlog begin jaren '90 wereldberoemd.... In die oorlog leidde hij de geallieerde strijdkrachten die de Iraakse troepen uit Koeweit verdreven. U hoort correspondent Wouter Zwart in Washington.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio