Democraten somber over de 'cliff'

Betogers die ieder op hun eigen manier betogen tegen de begrotingsafgrond»
Betogers die ieder op hun eigen manier betogen tegen de begrotingsafgrond AFP

De kans is klein dat er voor het einde van het jaar een akkoord is over een nieuwe Amerikaanse begroting, denkt senator Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat. Hij zegt dat de Verenigde Staten afstevenen op het begrotingsravijn ('the fiscal cliff').

President Obama heeft zijn vakantie in Hawaii afgebroken om te helpen een doorbraak te forceren. Als de Republikeinen en Democraten geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe begroting, gaan de belastingen vanaf 1 januari automatisch omhoog en worden strenge bezuinigingen van kracht. Veel mensen vrezen dat de VS daardoor weer in een recessie terechtkomt.

Er ligt nog geen concreet plan op tafel. Als de partijen eruit zijn, moet het Huis van Afgevaardigden er nog over stemmen. Het Huis is nu met kerstreces en de leden hebben twee dagen de tijd om terug te komen voor een stemming.

Lijnrecht tegenover elkaar

De Democraten en Republikeinen staan lijnrecht tegenover elkaar. De Democraten willen belastingverhoging voor rijke Amerikanen. De Republikeinen zijn daar fel tegen. Die willen snijden in de overheidsuitgaven en sociale voorzieningen, iets wat de Democraten absoluut niet willen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gewaarschuwd dat de overheid vanaf maandag niets meer kan bijlenen, omdat de limiet dan is bereikt. Minister Geithner zei tegen het Congres dat er uitzonderlijke maatregelen nodig zijn om een faillissement van de Amerikaanse overheid af te wenden.

Het naderende begrotingsravijn heeft nu al gevolgen voor de Amerikaanse economie. Het consumentenvertrouwen is op het laagste niveau sinds augustus.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Obama kan zijn verkiezingsbelofte niet breken' Volgens de Amerikaanse senator Harry Reid is de kans op een akkoord over een nieuwe begroting zo goed als verkeken. Reid is de... leider van de Democraten in de senaat en betrokken bij de onderhandelingen. Ze moeten in Amerika eigenlijk voor dinsdag een akkoord bereiken met de Republikeinen, anders wordt er automatisch bezuinigd en gaan de belastingen omhoog. Correspondent Wouter Zwart in Washington over de stand van zaken.
  • 'Fiscal cliff VS bedreigt wereldeconomie' President Obama kwam er speciaal voor terug van vakantie op Hawai. Hij moet voor het einde van het jaar nog een oplossing vinden... voor het 'begrotingsravijn' waar zijn land op afstevent. Anders gaat automatisch de belasting omhoog en moet er bezuinigd worden. Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit, legt uit waarom de datum van 31 december zo belangrijk is.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 203 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2346 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 880 keer afgespeeld

Meer video en audio