Democraten somber over de 'cliff'

Aangepast op

De kans is klein dat er voor het einde van het jaar een akkoord is over een nieuwe Amerikaanse begroting, denkt senator Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat. Hij zegt dat de Verenigde Staten afstevenen op het begrotingsravijn ('the fiscal cliff').

President Obama heeft zijn vakantie in Hawaii afgebroken om te helpen een doorbraak te forceren. Als de Republikeinen en Democraten geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe begroting, gaan de belastingen vanaf 1 januari automatisch omhoog en worden strenge bezuinigingen van kracht. Veel mensen vrezen dat de VS daardoor weer in een recessie terechtkomt.

Er ligt nog geen concreet plan op tafel. Als de partijen eruit zijn, moet het Huis van Afgevaardigden er nog over stemmen. Het Huis is nu met kerstreces en de leden hebben twee dagen de tijd om terug te komen voor een stemming.

Lijnrecht tegenover elkaar

De Democraten en Republikeinen staan lijnrecht tegenover elkaar. De Democraten willen belastingverhoging voor rijke Amerikanen. De Republikeinen zijn daar fel tegen. Die willen snijden in de overheidsuitgaven en sociale voorzieningen, iets wat de Democraten absoluut niet willen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiƫn heeft gewaarschuwd dat de overheid vanaf maandag niets meer kan bijlenen, omdat de limiet dan is bereikt. Minister Geithner zei tegen het Congres dat er uitzonderlijke maatregelen nodig zijn om een faillissement van de Amerikaanse overheid af te wenden.

Het naderende begrotingsravijn heeft nu al gevolgen voor de Amerikaanse economie. Het consumentenvertrouwen is op het laagste niveau sinds augustus.