Scholieren zien af van tussenjaar

Minder studenten hebben plannen voor een tussenjaar»
Minder studenten hebben plannen voor een tussenjaar ANP

Veel minder aankomende studenten dan voorheen hebben plannen voor een 'tussenjaar'. Bedrijven die zo'n jaar tussen de middelbare school en studie aanbieden verwachten een tijdelijke terugloop door de invoering van het leenstelsel. De vraag naar taal-studiereizen is al met meer dan 20 procent gedaald.

Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze direct gaan studeren. Als ze er eerst een jaar tussenuit gaan, krijgen ze te maken met het nieuwe leenstelsel, waardoor ze geen beurs meer krijgen en meer dan 12.000 euro mislopen.

Extra uitval

De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders zegt dat leerlingen gebaat zijn bij een tussenjaar. Na zo'n jaar weten de scholieren vaak beter wat ze willen. De vereniging voorspelt door de terugloop extra uitval van eerstejaars studenten.

Organisaties die de tussenjaren aanbieden willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Zij vinden dat die scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Door tussenjaar is kans om uit te vallen kleiner' Een jaartje Spaans studeren in Barcelona, of het Engels bijspijkeren in Australi├ź. Veel jongeren kiezen daarvoor na hun middelbare... school, voordat ze aan een studie beginnen. Bedrijven die dat voor jongeren regelen, verwachten een tijdelijke terugloop van het aantal studenten omdat de studiefinanciering op de schop gaat. Paul Sanders is bij een van de voorlichtingsdagen over zo'n 'tussenjaar'.

Video

Steeds minder studenten kiezen voor 'tussenjaar'

Veel minder jongeren plannen na hun middelbare school een zogeheten 'tussenjaar' voordat ze gaan studeren. Niet eerst in het... buitenland gaan werken, reizen of een taal leren, maar meteen studeren. Want ze krijgen anders in het nieuwe leenstelsel geen beurs meer en lopen duizenden euro's mis. De vraag naar taalstudiereizen bijvoorbeeld is met meer dan 20 procent gedaald.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio