NOS NieuwsAangepast

Duitse vacatures voor werklozen NL

Door verslaggever Margriet Brandsma

Dat Duitsland de crisis goed doorstaat, is zo langzamerhand wel bekend. Maar het verschil in werkloosheid tussen provincies als Groningen en Drenthe aan de ene kant van de grens en het Eemsland en Ost-Friesland aan de andere, springt wel erg in het oog.

In die Nederlandse provincies loopt de werkloosheid op tot boven de 9 procent. Iets verderop, aan de Duitse kant, is de werkloosheid 2 à 3 procent en zitten bedrijven regelmatig om personeel verlegen.

Familiebedrijven

Hoe kan dat? Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio, een samenwerkingsverband tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland, somt een aantal redenen op. Veel van de firma's aan de Duitse kant van de grens zijn sterke familiebedrijven, in het noorden van Nederland zijn veel filiaalbedrijven gevestigd. Die filiaalbedrijven zijn afhankelijk van de grillen van de hoofdvestiging elders in de wereld.

Bovendien kreeg het Eemsland, lang het armenhuis van Duitsland, een aantal jaren behoorlijk steun van de landelijke overheid en de deelstaat waar de regio toe behoort, Nedersaksen. Maar het belangrijkste, zegt Groen: "De lonen aan de Duitse kant van de grens zijn lager en daarom is hun economie veel concurrerender dan de Nederlandse."

Vacaturebank

Om vraag naar personeel in Noord-Duitsland en aanbod ervan in Noord-Nederland bij elkaar te brengen, heeft de Eems Dollard Regio kort geleden een online-vacaturebank geopend. Via die 'Jobroboter' zijn zo'n 60.000 vacatures in het grensgebied te raadplegen. In Duitsland én Nederland dus, maar Groen geeft ruiterlijk toe dat de grensvacaturebank op dit moment, vanwege de hogere werkloosheid, vooral in het belang van Nederland is.

Maar de lagere lonen in Duitsland zijn voor Nederlanders vaak een belemmering om op zoek te gaan naar een baan in Duitsland. Bedrijfsleider Wilhelm Kuiper van het metaalbewerkingsbedrijf Kuiper in Meppen (een voorbeeld van zo'n sterk familiebedrijf) vertelt dat hij personeel uit achttien landen in dienst heeft: "Maar niet uit Nederland.Terwijl de meesten van mijn mensen langer moeten reizen om hier te komen dan Nederlanders aan de andere kant van de grens zouden moeten doen."

Besef

Karel Groen kent het probleem. Maar, zegt hij: "Het is voor je CV beter om, en dan maar tegen een wat lager loon, een paar jaar in Duitsland te werken dan hier jaren in een uitkering te zitten."

Hij hoopt dat dat besef, ook via initiatieven als de grensvacaturebank, doordringt. Want: "Het kan toch niet zo zijn dat Duitse bedrijven nu mensen uit Spanje halen, terwijl 10, 20 kilometer verderop Nederlanders werkloos thuis zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl