Amerikanen leveren wapens in

Tijdens de actie werden honderden wapens ingeleverd»
Tijdens de actie werden honderden wapens ingeleverd AFP

In Los Angeles hebben honderden mensen op Tweede Kerstdag vrijwillig hun wapen ingeleverd. De politie en de gemeente lokten wapenbezitters met tegoedbonnen tot 100 dollar voor hun pistolen en geweren. Voor zwaardere wapens werd tot 200 dollar geboden.

In totaal zijn er een kleine 1500 wapens ingeleverd, waaronder geweren uit de Tweede Wereldoorlog en een shotgun uit 1895. Bij de twee inleverpunten in de stad liep de wachttijd op tot twee uur. Halverwege de dag zeiden agenten dat ze al door hun voorraad bonnen heen waren.

Los Angeles organiseert ieder jaar een inleverdag. Sinds 2009 zijn al meer dan 8000 wapens opgehaald. Agenten stellen geen vragen over de herkomst van de wapens.

'Dag van actie'

Komend jaar zou de 'gun buyback' worden gehouden in mei, maar vanwege de schietpartij in Newtown besloot burgemeester Villaraigosa om de actie al op Tweede Kerstdag te houden. Villaraigosa zei dat hij na het landelijke debat over wapenbezit een "nationale dag van actie" wilde.

De Amerikaanse wapenwetgeving staat weer ter discussie na het drama in Newtown, waar een man twintig kinderen en zeven volwassenen doodschoot.

Gisteren werd bekend dat het wapen dat bij de schietpartij werd gebruikt, een populair kerstcadeau was. Veel winkels lieten weten dat ze bijna door hun voorraad AR-15 Bushmasters heen zijn. Fabrikant Brownells zei dat er een "gigantische stijging" te zien was in de verkoop van magazijnen voor de AR-15.

Deel deze pagina

Video

Amerikanen leveren wapens in

In Californië hebben honderden mensen op de dag na kerst vrijwillig hun wapens ingeleverd. Het was de hele dag erg druk.

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 274 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 59 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 223 keer afgespeeld

Meer video en audio