Tbs voor moeder met hamer

 »
  ANP

Een 56-jarige vrouw uit Utrecht hoeft niet de gevangenis in voor een poging tot doodslag op haar dochter. De rechtbank acht de poging tot doodslag bewezen, maar verklaart de moeder vanwege ontoerekeningsvatbaarheid niet strafbaar. Wel krijgt ze tbs.

De vrouw sloeg in april haar dochter van 11 met een hamer op het hoofd en probeerde daarna zelfmoord te plegen. Agenten vonden de bloedende vrouw in haar huis met wonden aan beide polsen, terwijl ze zich aan haar haren trok en zei: "Wat heb ik gedaan, ik wilde haar behoeden voor alles". In de woning trof de politie ook het meisje dat onder het bloed zat.

Bekentenis

Het meisje vertelde dat haar moeder haar met een hamer op haar hoofd had geslagen en haar keel had dichtgeknepen. Dat heeft de moeder bekend. De officier van justitie vond poging tot moord bewezen. De rechtbank is het daar niet mee eens, omdat de vrouw niet rustig heeft nagedacht, maar vanuit een opwelling handelde. Poging tot doodslag is wel bewezen.

Drie deskundigen concluderen dat de vrouw ontoerekeningsvatbaar is. Door een ernstige depressie had ze waanideeën en dacht ze dat haar dochter vanwege een beugel en middelbare schoolkeuze een vreselijke toekomst tegemoet ging. Ze wilde haar verlossen uit dat lijden.

Professionele hulp

De vrouw moet een gedwongen behandeling ondergaan in een gesloten inrichting. Daarna moet ze onder behandeling blijven met streng toezicht en begeleiding door de reclassering.

Eerder vermeed de moeder professionele hulp. Die krijgt ze nu wel: ze heeft medicijnen die de depressie en wanen bestrijden. Daardoor realiseert ze zich nu wat ze gedaan heeft en hoe dat is voor haar dochter.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio