VEH: opstelling Dijsselbloem rigide

Vereniging Eigen Huis»
Vereniging Eigen Huis ANP Xtra

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat minister Dijsselbloem zich heel rigide opstelt omdat hij weigert de regels voor nieuwe hypotheken te versoepelen. Dijsselbloem zei vanochtend in de Volkskrant dat bij een versoepeling van de regels Brussel waarschijnlijk Nederland op de vingers tikt.

Vanaf 1 januari komen starters alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als ze een annuïteitenhypotheek nemen. Daarbij beginnen ze meteen met aflossen en betalen ze hun hypotheek in 30 jaar helemaal af.

Rijksmiddelen

"Dat geeft vooral voor starters hoge maandlasten", zegt VEH-woordvoerder Michel Ligtelee. Er zijn volgens hem ook alternatieven waarbij de hypotheekrenteaftrek op den duur ook volledig wordt afgebouwd, maar die voor de koper gunstiger uitpakken, bijvoorbeeld omdat hij een deel aflossingsvrij kan houden. De rente op dat aflossingsvrije deel is dan vanaf het begin niet aftrekbaar.

Ligtelee verwacht niet dat Brussel hier moeilijk over zal doen. "Het beslag op de rijksmiddelen blijft gelijk, dus ik zou niet weten wat het bezwaar van Brussel zou kunnen zijn."

De Eerste Kamer riep het kabinet eerder al op af te zien van de verplichting om in de loop van dertig jaar de hele hypotheek af te lossen. De Eerste Kamer wil dat dat maximaal de helft is.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio