VEH: opstelling Dijsselbloem rigide

Vereniging Eigen Huis»
Vereniging Eigen Huis ANP Xtra

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat minister Dijsselbloem zich heel rigide opstelt omdat hij weigert de regels voor nieuwe hypotheken te versoepelen. Dijsselbloem zei vanochtend in de Volkskrant dat bij een versoepeling van de regels Brussel waarschijnlijk Nederland op de vingers tikt.

Vanaf 1 januari komen starters alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als ze een annuïteitenhypotheek nemen. Daarbij beginnen ze meteen met aflossen en betalen ze hun hypotheek in 30 jaar helemaal af.

Rijksmiddelen

"Dat geeft vooral voor starters hoge maandlasten", zegt VEH-woordvoerder Michel Ligtelee. Er zijn volgens hem ook alternatieven waarbij de hypotheekrenteaftrek op den duur ook volledig wordt afgebouwd, maar die voor de koper gunstiger uitpakken, bijvoorbeeld omdat hij een deel aflossingsvrij kan houden. De rente op dat aflossingsvrije deel is dan vanaf het begin niet aftrekbaar.

Ligtelee verwacht niet dat Brussel hier moeilijk over zal doen. "Het beslag op de rijksmiddelen blijft gelijk, dus ik zou niet weten wat het bezwaar van Brussel zou kunnen zijn."

De Eerste Kamer riep het kabinet eerder al op af te zien van de verplichting om in de loop van dertig jaar de hele hypotheek af te lossen. De Eerste Kamer wil dat dat maximaal de helft is.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Machtsstrijd in Burkina Faso Video In Burkina Faso is een machtsstrijd gaande na het gedwongen vertrek van president Blaise Compaoré....1 nov 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Maarten 't Hart met een heli naar de bieb Video Schrijver Maarten 't Hart vliegt vandaag per helikopter langs verschillende openbare bibliotheken...1 nov 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinese sonde terug van de maan Video Een Chinese ruimtesonde is na acht dagen teruggekeerd van een vlucht rond de maan. Het was voor het...1 nov 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio