'Overgangsregering voor Syrië'

Lakhdar Brahimi»
Lakhdar Brahimi AFP

Syrië heeft echte verandering nodig. Dat heeft VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi gezegd na een vijfdaags bezoek aan Syrië. Hij sprak onder anderen met president Assad en verschillende ministers en dissidenten.

Brahimi pleit er verder voor om een overgangsregering in te stellen die nieuwe verkiezingen moet voorbereiden. Of leden van het huidige regime van Assad in zo'n overgangsregering moeten zitten, zei Brahimi niet.

Welke maatregelen er genomen moeten worden om een eind te maken aan het geweld in Syrië, liet Brahimi eveneens in het midden. De maatregelen mogen niet cosmetisch of oppervlakkig zijn, aldus de Algerijnse VN-bemiddelaar.

Brahimi heeft zaterdag een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavror in Moskou. Rusland is een bondgenoot van Syrië. Waarschijnlijk gaat Brahimi in Moskou ook spreken met een Amerikaanse delegatie.

Deel deze pagina

Video

Brahimi wil overgangsregering in Syrië

De internationale gezant Lakhdar Brahimi vindt dat er een overgangsregering in Syrië moet komen. Hij zei dat vlak voordat hij naar... Rusland vertrok. Daar overlegt hij de komende dagen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over een oplossing voor het conflict in Syrië.

Audio

  • 'Moskou wil bondgenoot Syrië niet verliezen' Rusland wil een oud vredesplan voor Syrië alsnog een kans geven; een plan voor een overgangsregering. Rusland speekt als... bondgenoot van president Assad een belangrijke rol. VN-gezant Brahimi zegt dat zo'n overgangsregering dan de macht moet overnemen totdat er verkiezingen zijn. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken is nu in Moskou om een bezoek van Brahimi voor te bereiden. Correspondent David Jan Godfroid in Moskou.

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio