Geen geld voor digitaal VOC-archief

De Batavia, de repicla van het VOC-schip»
De Batavia, de repicla van het VOC-schip Wereldomroep

De Corts Stichting, die de VOC-archieven in Indonesië probeert te behouden, wil meer geld voor het digitaliseren van het materiaal. De documenten liggen opgeslagen in depots in het zuiden van Jakarta, maar daar liggen ze al jaren te rotten.

De klimatologische omstandigheden in de depots zijn slecht. "Er zijn temperatuurwisselingen, het is er veel te vochtig en te stoffig", zegt historicus Hendrik Niemeijer van de Corts Stichting. "Door inktvraat vergaat ieder jaar informatie."

Haast

De archieven bestaan uit kilometers documenten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Om de documenten toch te bewaren, is de Corts Stichting een paar weken geleden begonnen met het digitaliseren van de papieren.

Volgens Niemeijer duurt het nog jaren voordat alles is gedigitaliseerd en moet er haast mee worden gemaakt. Dat is volgens hem nu niet mogelijk omdat er geen geld is om meer scanners te kopen en mensen op te leiden.

Deel deze pagina

Audio

  • 'We hebben geld nodig voor meer scanners en opleidingen' Het gaat niet best met de originele archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC in Indonesië. Als er niets wordt... gedaan is de kans groot dat ze vergaan. Ze zijn opgeslagen in het nationaal archief in Jakarta, waar de omstandigheden verre van gunstig zijn.

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 1351 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 1556 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 775 keer afgespeeld

Meer video en audio