Zware straf voor handel in 'fout hout'

Ontbossing in Brazilië»
Ontbossing in Brazilië leoffreitas / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Houthandelaren die na maart nog illegaal hout verkopen, worden zwaar gestraft. Ze kunnen volgens het ministerie van Economische Zaken een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van 79.000 euro krijgen.

Bovendien riskeren de handelaren dat ze hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten. Vanaf 2013 mag illegaal gekapt buitenlands hout niet meer in Nederland worden verkocht. Dat is een uitvloeisel van een akkoord van de EU-landen uit 2010 over een importverbod van illegaal gekapt hout.

Nederlandse handelaren moeten vanaf 3 maart aantonen dat ze hun hout legaal hebben gekocht. Als uit de papieren blijkt dat ze toch een illegale partij hebben liggen, kunnen ze worden vervolgd. Ook bedrijven die hout verwerken, zoals kozijnfabrieken, zijn verplicht om legaal ingevoerd hout te gebruiken.

Importverbod

"Het importverbod helpt de ontbossing tegen te gaan. Het zorgt zo voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen en van de mensen die voor hun dagelijkse behoeften van bossen afhankelijk zijn", zegt staatssecretaris Dijksma.

In Nederland zijn ongeveer 5000 bedrijven die onder de nieuwe wet vallen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat controleren of ze zich aan de nieuwe regels houden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1225 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 6799 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2454 keer afgespeeld

Meer video en audio