'Paspoorten-Piet' (81) overleden

Piet de Visser werd bekend door zijn strijd voor een fraudebestendig paspoort»
Piet de Visser werd bekend door zijn strijd voor een fraudebestendig paspoort ANP

Voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Piet de Visser is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij zat tien jaar in de Kamer, van 1981 tot 1991. Hij werd vooral bekend door zijn strijd voor een fraudebestendig paspoort. Het leverde hem de bijnaam Paspoorten-Piet op.

De Visser werd geboren in 1931 in Rotterdam. Na zijn studie economie werkte hij onder meer voor de PTT, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Sociale Zaken.

Tussen 1966 en 1970 was hij gemeenteraadslid in Monster. Ook was hij vier jaar lang vicevoorzitter van het PvdA-gewest Rotterdam.

Protest

In 1981 belandde hij in de Tweede Kamer. Hij behoorde tot de linkervleugel van de PvdA-fractie. Vanuit zijn christelijk levensovertuiging was hij principieel tegen kernwapens. Dit bleek onder meer bij een stemming over een motie voor afschaffing van kernwapentaken van het Nederlandse leger. De PvdA-fractie stemde tegen de motie, De Visser voor. Ook bij andere stemmingen week hij geregeld af van de fractielijn.

Zijn bijnaam Paspoorten-Piet dankt hij aan de Paspoortaffaire in 1988. De Staat had de productie van een nieuw fraudebestendig paspoort uitbesteed aan een particulier bedrijf. Dat kon zijn verplichtingen niet nakomen.

De Visser stelde hierover voortdurend kritische vragen aan CDA-staatssecretaris Van der Linden. Na een parlementaire enquête moesten Van der Linden en VVD-minister Van Eekelen aftreden, omdat het nieuwe paspoort niet fraudebestendig bleek.

Tien jaar na zijn vertrek uit de Kamer was hij opnieuw in het nieuws. Uit protest tegen de bezuinigingen op de WAO verliet hij de PvdA en werd lid van GroenLinks.

Piet de Visser overleed vorige week woensdag in zijn woonplaats Rotterdam.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Hij liet gewoon zien dat het paspoort niet fraudebestendig was' Paspoorten Piet is overleden. Zijn echte naam was Piet de Visser en tussen 1981 en 1991 was hij lid van de Tweede Kamer voor de... PvdA. Zij bijnaam heeft hij te danken aan zijn strijd voor een fraudebestendig paspoort.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4606 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5794 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4691 keer afgespeeld

Meer video en audio