Persprijs voor Amour en Kauwboy

De Gouden Palm is dit jaar uitgereikt aan de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke»
De Gouden Palm is dit jaar uitgereikt aan de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke AFP

'Amour' van regisseur Michael Haneke is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2012. Dat meldt de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF). De beste Nederlandse film van het jaar was volgens de critici de jeugdfilm 'Kauwboy'.

'Amour', over een bejaard stel van wie de vrouw een herseninfarct krijgt, won eerder al een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.

Op de tweede plaats eindigde het Deense drama 'Jagten' van regisseur Thomas Vinterberg. Mads Mikkelsen won al talloze prijzen voor zijn vertolking van een leraar die zijn leven in elkaar ziet storten als hij ten onrechte van seksueel misbruik wordt beticht.

De Nederlandse winnaar 'Kauwboy' vertelt over de vriendschap tussen een jongetje en een vogel. De tweede plaats in de jaarlijst van de critici was voor de tragikomedie 'De Marathon', over vier veertigers die om hun garage te redden de marathon van Rotterdam moeten uitlopen.

Het is de tiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren ging de titel naar 'The Dark Knight' (2008), 'Let the right one in' (2009), 'Toy Story 3' (2010) en 'Drive' (2011).

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Heidebrand Hoge Veluwe flink uitgebreid Video De heidebrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zich flink uitgebreid. Sinds vanochtend is al...20 apr 2014, 9895 keer afgespeeld
  • » Oud-omroepman Frits Thors (104) overleden Video De laatste keer dat hij als Journaalpresentator op televisie was, is al even geleden, maar veel...20 apr 2014, 12541 keer afgespeeld
  • » Prinselijk paar bezoek zoo Video Nadat hun zoon George door de nanny was meegenomen, vervolgden William en Kate hun rondleiding door...20 apr 2014, 5637 keer afgespeeld

Meer video en audio