Stress te meten in hoofdhaar

 »
  Flickr / Moosr / Creative Commons by-nc-sa

Via hoofdhaar kunnen onderzoekers vaststellen of iemand stress heeft en op welk moment dat is geweest. De techniek levert volgens de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) grote voordelen op ten opzichte van huidige technieken.

Door het stresshormoon cortisol in hoofdhaar te meten, kunnen wetenschappers het stressniveau van een individu tot jaren terug in de tijd onderzoeken, afhankelijk van de lengte van het haar.

Cortisol

In het tijdschrift Journal of Endocrinology and Metabolism schijft onderzoeker Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC dat de nieuwe methode heeft aangetoond dat stress door het werken in ploegendiensten kan leiden tot overgewicht.

Van Rossum legt een link tussen stress en een verstoring van het natuurlijke aanmaakritme van cortisol. Normaal piekt de aanmaak van cortisol aan het begin van de dag en daalt die tegen het einde. Mogelijk leidt de verstoring van dit proces tot een continue extra aanmaak van cortisol.

Momentopname

Met de huidige techniek wordt cortisol in bloed of speeksel gemeten, maar dat is slechts een momentopname, zegt Van Rossum. Het cortisol-niveau fluctueert over de dag en wordt beïnvloed door onder meer de stress die het afnemen van bloed of speeksel oplevert. In hoofdhaar blijft het niveau hetzelfde.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio