Adoptiewet door parlement Rusland

President Poetin moet de wet nog ondertekenen»
President Poetin moet de wet nog ondertekenen AFP

In Rusland is een omstreden wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt door het parlement aangenomen. De Federatieraad stemde er unaniem mee in, nadat de wet eerder al door de Doema was aangenomen. Nu moet president Poetin de wet nog ondertekenen.

De wet is genoemd naar Dima Jakovlev, een Russische peuter die door Amerikanen was geadopteerd. Het jongetje kwam in 2008 in Virginia om het leven nadat zijn vader hem negen uur in een auto in de gloeiende zon had achtergelaten. De vader werd vrijgesproken van dood door schuld.

De Russische wet is een reactie op Amerikaanse maatregelen tegen Russen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen, de Magnitsky Act.

Demonstratie

Buiten het parlementsgebouw in Moskou werd gedemonstreerd tegen de adoptiewet. Critici zeggen dat de wet Russische weeskinderen de kans ontneemt op een beter leven in de VS. De afgelopen 20 jaar zijn meer dan 60.000 Russische kinderen door Amerikanen geadopteerd. Een aantal demonstranten werd opgepakt en de omgeving rond het parlementsgebouw werd afgezet.

Ook in de Russische politiek is het adoptieverbod omstreden. De minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de wet in strijd is met de Grondwet en met internationale afspraken. Of Poetin de wet gaat ondertekenen is niet duidelijk. De president heeft zich daar nog niet over uitgelaten.

De wet heeft direct gevolgen voor 46 Russische kinderen, van wie de adoptieprocedure bijna was afgerond. Zij blijven nu in Rusland, zo heeft de Russische kinderombudsman gezegd.

Deel deze pagina

Audio

  • David Jan Godfroid: adoptiewet Rusland unaniem aangenomen In Rusland is een omstreden wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt, aangenomen door het parlement. De... Federatieraad stemde er unaniem mee in, nadat de wet eerder al door de Doema was aangenomen. President Poetin moet de wet nog wel ondertekenen. U hoort correspondent David-Jan Godfroid.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio