Lange rij voor Woudagemaal

Lange rij voor het bezoekerscentrum van het Woudagemaal»
Lange rij voor het bezoekerscentrum van het Woudagemaal Hugo Janssen / NOS

Het stoomgemaal in Lemmer heeft vandaag veel meer dan 2400 bezoekers gehad. Volgens directeur Hilda Boesjes was het een drukke dag. Op het hoogtepunt stond er een lange rij mensen die ongeveer twee uur moesten wachten voor ze naar binnen konden.

Gisteren kregen ongeveer 2200 bezoekers een rondleiding in het monument dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het ruim 90 jaar oude gemaal en het bezoekerscentrum ernaast zijn het hele jaar geopend voor belangstellenden. Morgen hoopt de directeur de 50.000ste bezoeker van dit jaar te verwelkomen.

Het waterschap Friesland zette maandag het antieke gemaal aan om overtollig water naar het IJsselmeer te pompen. De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de regen in Duitsland en Zwitserland en door de regen hier. Normaal gesproken wordt het overtollige water in Friesland via sluizen gespuid in het Lauwersmeer en de Waddenzee, maar daar is de waterstand te hoog om het water te kunnen lozen.

Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het wordt vermoedelijk nog tot en met morgen gebruikt, zegt directeur Boesjes.

Deel deze pagina

Foto

Groepjes mensen kijken bij het WoudagemaalGroepjes mensen kijken bij het Woudagemaal

Groepjes mensen kijken bij het Woudagemaal

Hugo Janssen / NOS

Video

Drukte bij Woudagemaal Lemmer

Het Woudagemaal in Friesland blijkt ook vandaag weer een grote attractie. Mensen staan soms wel twee uur in de rij voor ze het... kunnen bezichtigen.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio