Nieuwe tsunami-sensoren Japan

Twee boeien met zendapparatuur, die de signalen van de tsunami-sensoren kunnen doorgeven.»
Twee boeien met zendapparatuur, die de signalen van de tsunami-sensoren kunnen doorgeven. NHK

Japan heeft twee nieuwe sensoren in gebruik genomen die sneller kunnen waarschuwen voor een tsunami. Volgens de Japanse meteorologische dienst kan er daardoor tien tot twintig minuten eerder worden gewaarschuwd dan tot nu toe.

De twee apparaten zijn afgelopen oktober met schepen naar een gebied ten noordoosten van Japan gebracht, dezelfde regio waar in maart 2011 een zware aardbeving een tsunami veroorzaakte. Die beving leidde tot de ramp met de kerncentrale Fukushima.

De apparaten bestaan uit een sensor op de zeebodem die in contact staat met een boei die op de zee drijft. De boei kan het signaal doorseinen.

Het nieuwe systeem kan over lange afstanden bevingen waarnemen. Ook schokken voor de kust van Chili, ongeveer 15.000 kilometer verderop, worden geregistreerd.

Deel deze pagina

Video

Japan zet nieuwe tsunami-sensoren in

Met deze twee nieuwe sensoren kunnen zware aardbevingen en tsunami's wel tien tot twintig minuten eerder opgemerkt worden. Zo hoopt... de Japanse meteorologische dienst een herhaling van rampen zoals bij de kerncentrale Fukushima te voorkomen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio