Netanyahu eist rechtse stem op

De Israëlische premier Netanyahu»
De Israëlische premier Netanyahu AFP

Premier Netanyahu van Israël gaat de verkiezingen in met de belofte dat hij het nederzettingenbeleid nooit zal opgeven. Ook wil hij in een nieuwe termijn als premier de nucleaire dreiging van Iran hard aanpakken. Dat zei Netanyahu in Jeruzalem bij de aftrap van zijn verkiezingscampagne.

Voor een gehoor van duizenden aanhangers riep Netanyahu zijn landgenoten op om massaal op zijn Likud-partij te stemmen. "We hebben een stortvloed aan stemmen nodig als antwoord op de storm om ons heen". Netanyahu ligt internationaal onder vuur vanwege de plannen om te bouwen in bezet gebied.

Israël wil onder meer 3.000 woningen bouwen ten oosten van Jeruzalem. Daarmee wordt de vorming van een samenhangende Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever veel moeilijker.

Terreur

Netanyahu presenteerde zich als de meest geschikte kandidaat om de veiligheid van Israël te waarborgen. "Wie is het meest capabel om om te gaan met de dreiging van terreur en het Iraanse probleem", vroeg hij zich hardop af.

De rechtse Likud heeft in de peilingen last van kleine rechtse partijen. Netanyahu riep kiezers op hun stem niet te verspillen en op een grote partij te stemmen.

Israël kiest op 22 januari een nieuwe Knesset. De verkiezingen stonden aanvankelijk gepland voor het najaar van 2013, maar werden vervroegd omdat de coalitie het niet eens kon worden over de begroting.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio