'Hacker': van geen kwaad bewust

De kersttoespraak van de koningin werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld.»
De kersttoespraak van de koningin werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld. NOS

De man die gisteren op internet de kersttoespraak van koningin Beatrix vond, was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. "Ik heb geen hacktools gebruikt en niet ingebroken", zegt Anne Jan Roeleveld in het NOS-Journaal.

Jurist Arnoud Engelfriet zei vanmiddag dat Roeleveld zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Engelfriet benadrukte dat de link naar de toespraak niet openbaar was en niet voor publicatie bestemd. Door een pagina te openen die nog niet openbaar was, heeft Roeleveld zich strafbaar gemaakt, aldus de jurist, die eraan toevoegde dat hij niet verwacht dat het tot vervolging komt.

Rond klikken

Roeleveld zegt dat hij niet specifiek op zoek was naar de kersttoespraak. "Ik zat zo maar even rond te klikken op de website om te kijken hoe dat allemaal werkt, of de site goed in elkaar zit."

Toen hij de toespraak had gedownload was hij volgens eigen zeggen stomverbaasd. "Toen dacht ik eerst, dit kan niet waar zijn. Ik dacht, het is die van vorig jaar."

'Kan mijn opa nog'

Volgens Roeleveld heeft hij alleen een url aangepast. "Dat kan iedereen, dat kan zelfs mijn opa nog."

De Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteren weten dat er een "diepgaand onderzoek" komt naar de gang van zaken.

Deel deze pagina

Video

'Ik was niet op zoek naar de kersttoespraak'

De kerstrede van koningin Beatrix is een dag van tevoren al online gezet. De video stond op een server van de overheid en bleek... gemakkelijk te bereiken, zegt de ontdekker. Hij plaatste een link op zijn Twitter-account.

Audio

  • 'Ik was niet specifiek op zoek naar de kersttoespraak' We hadden hem pas om 13.00 uur moeten zien en horen, de kersttoespraak van de koningin. Maar gisteravond lekte hij al uit, omdat... Anne Jan Roeleveld de toespraak vond op internet.

Video en Audio

Meer video en audio