63,8% Egyptenaren voor grondwet

Egyptenaren in de rij om te gaan stemmen»
Egyptenaren in de rij om te gaan stemmen AFP

De bevolking van Egypte heeft zoals verwacht het voorstel voor de nieuwe grondwet goedgekeurd. De grondwet kreeg een meerderheid van 63,8 procent van de stemmen, meldt de kiescommissie.

De opkomst was 32,9 procent. De uitslag van het referendum is een overwinning voor president Morsi.

Onrust

Nu de bevolking voor de nieuwe grondwet heeft gestemd, moeten er binnen drie maanden parlementsverkiezingen worden gehouden. De grondwet is pas aangenomen als het nieuwe parlement hem ook goedkeurt.

De stemming over de omstreden grondwet leidde de afgelopen weken tot grote onrust in met name Caïro en Alexandrië. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist.

Vrouwen

De oppositie, die uit liberalen, socialisten en christenen bestaat, vindt de grondwet te islamitisch van aard. De rechten van minderheden en vrouwen zouden onvoldoende zijn gegarandeerd.

De oppositie heeft al eerder aangekondigd de uitslag aan te vechten, omdat de verkiezingen niet eerlijk verlopen zouden zijn verlopen. De voorzitter van de kiescommissie bestrijdt dit.

Boycotten

De grondwet is opgesteld door een commissie die vooral bestond uit leden van de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen. Leden van de oppositie liepen weg. Ze vonden dat er niet naar hen geluisterd werd.

In de aanloop naar het referendum was de oppositie verdeeld. Sommige partijen boycotten het referendum, andere hoopten dat een meerderheid van de bevolking tegen zou stemmen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Mensen komen in shock de grens over" Video Correspondent Lucas Waagmeester staat aan de Turkse-Syrische grens waar duizenden Syrische...19 sep 2014, 243 keer afgespeeld
  • » Maskers tegen smog op Sumatra Video Hevige smog op het eiland Sumatra in Indonesië. Oorzaak is het afbranden van palmolieplantages, en...19 sep 2014, 12 keer afgespeeld
  • » "Wij zijn heel anders dan de Schotten" Video Veel Catalanen willen net als de Schotten naar de stembus om te beslissen over onafhankelijkheid,...19 sep 2014, 18 keer afgespeeld

Meer video en audio