Iraanse doodde VS-adviseur

Afghaanse politieagenten bewaken de plek waar de Amerikaanse adviseur is doodgeschoten»
Afghaanse politieagenten bewaken de plek waar de Amerikaanse adviseur is doodgeschoten EPA

De vrouw die gisteren in Kabul een Amerikaanse adviseur doodschoot, kwam uit Iran. Ze had zich met een valse ID-kaart bij de Afghaanse politie gemeld, blijkt uit een onderzoek naar de vrouw.

Met de kaart wist ze het hoofdkwartier van de Afghaanse politie binnen te komen, waar zij de Amerikaan doodschoot en ook andere aanwezigen probeerde te raken.

In de war

Volgens de Afghaanse autoriteiten is de vrouw een moeder van drie kinderen. Ze is met een Afghaanse politieagent getrouwd en zou in de war zijn. De onderzoekers sluiten niet uit dat ze in contact stond met terroristen.

Het is niet zeker of de vrouw wist dat ze op een Amerikaan schoot. In eerste instantie vroeg zij naar de politiechef, de gouverneur van Kabul en het hoofd van de recherche. Toen ze die niet kon vinden, ging ze naar de kantine en schoot op de Amerikaan.

Een vergelijkbaar incident in het noorden van Afghanistan kostte gisteren aan vijf agenten het leven.

In verlegenheid

De incidenten hebben de Afghaanse regering in grote verlegenheid gebracht. Die beweert dat ze goed onderzoek doet naar de achtergrond van Afghanen die bij de politie of het leger willen werken.

Dit jaar zijn al zestig buitenlandse militairen en adviseurs gedood door Afghanen die een politie- of militair uniform droegen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Mensen komen in shock de grens over" Video Correspondent Lucas Waagmeester staat aan de Turkse-Syrische grens waar duizenden Syrische...19 sep 2014, 243 keer afgespeeld
  • » Maskers tegen smog op Sumatra Video Hevige smog op het eiland Sumatra in IndonesiĆ«. Oorzaak is het afbranden van palmolieplantages, en...19 sep 2014, 12 keer afgespeeld
  • » "Wij zijn heel anders dan de Schotten" Video Veel Catalanen willen net als de Schotten naar de stembus om te beslissen over onafhankelijkheid,...19 sep 2014, 18 keer afgespeeld

Meer video en audio