Iraanse doodde VS-adviseur

Afghaanse politieagenten bewaken de plek waar de Amerikaanse adviseur is doodgeschoten»
Afghaanse politieagenten bewaken de plek waar de Amerikaanse adviseur is doodgeschoten EPA

De vrouw die gisteren in Kabul een Amerikaanse adviseur doodschoot, kwam uit Iran. Ze had zich met een valse ID-kaart bij de Afghaanse politie gemeld, blijkt uit een onderzoek naar de vrouw.

Met de kaart wist ze het hoofdkwartier van de Afghaanse politie binnen te komen, waar zij de Amerikaan doodschoot en ook andere aanwezigen probeerde te raken.

In de war

Volgens de Afghaanse autoriteiten is de vrouw een moeder van drie kinderen. Ze is met een Afghaanse politieagent getrouwd en zou in de war zijn. De onderzoekers sluiten niet uit dat ze in contact stond met terroristen.

Het is niet zeker of de vrouw wist dat ze op een Amerikaan schoot. In eerste instantie vroeg zij naar de politiechef, de gouverneur van Kabul en het hoofd van de recherche. Toen ze die niet kon vinden, ging ze naar de kantine en schoot op de Amerikaan.

Een vergelijkbaar incident in het noorden van Afghanistan kostte gisteren aan vijf agenten het leven.

In verlegenheid

De incidenten hebben de Afghaanse regering in grote verlegenheid gebracht. Die beweert dat ze goed onderzoek doet naar de achtergrond van Afghanen die bij de politie of het leger willen werken.

Dit jaar zijn al zestig buitenlandse militairen en adviseurs gedood door Afghanen die een politie- of militair uniform droegen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Lijkwagens aangekomen in Eindhoven Video Tientallen lijkwagens zijn aangekomen in Eindhoven, om de slachtoffers van de vliegramp op te...23 jul 2014, 13321 keer afgespeeld
  • » Kees van Dam: lijkwagens aangekomen Video Verslaggever Kees van Dam is in Eindhoven, waar tientallen lijkwagens zijn aangekomen om de...23 jul 2014, 8987 keer afgespeeld
  • » Clinton: luister naar Timmermans Video Aan boord van vlucht MH17 zaten mensen die op weg waren naar een AIDS-conferentie in het...23 jul 2014, 9036 keer afgespeeld

Meer video en audio